Με το νέο έτος η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου

  • Dogma

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 θα γίνει η χειροτονία σε επίσκοπο του Εψηφισμένου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Γερασίμου Μαρματάκη. Ωστόσο, η ενθρόνιση και εγκατάστασή του, αναμένεται με το νέο έτος.

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 θα γίνει η χειροτονία σε επίσκοπο του Εψηφισμένου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Γερασίμου Μαρματάκη. Ωστόσο, η ενθρόνιση και εγκατάστασή του, αναμένεται με το νέο έτος.

Μετά τη χειροτονία μεσολαβούν οι εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, γεγονός που δεν επιτρέπει να προωθηθούν γρήγορα οι νομικές διαδικασίες που απαιτούνται, ενώ ακόμα κι αν αυτό γινόταν θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια τελετή ενθρόνισης σε εορταστική περίοδο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης, μετά την εκλογή του Εψηφισμένου Επισκόπου στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιεπίσκοπος, Ειρηναίος με έγγραφό του ενημέρωσε τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ακολούθως, σύμφωνα με τη νομοθεσία ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει εντός 15 ημερών, να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναγνώρισης της εκλογής, να ακολουθήσει η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να δημοσιοποιηθεί στην Επαρχιακή Σύνοδο, η οποία με τη σειρά της και θα το ανακοινώσει στο νέο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου.

Με την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων, ο κ. Γεράσιμος θα δώσει τη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ακολούθως θα καθοριστεί η ημερομηνία της τελετής ενθρόνισης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς στη Νεάπολη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το πιθανότερο είναι να γίνει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ενθρόνιση δεν θα γίνει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016. Για το σκοπό αυτό θα εκδοθεί εγκαίρως και το πρόγραμμα της τελετής από την Μητρόπολη.

Να σημειωθεί τέλος, πως η ημέρα της ενθρόνισης σηματοδοτεί και την εγκατάσταση του νέου Μητροπολίτη στην έδρα του και την ουσιαστική και τυπική ανάληψη των καθηκόντων του

TOP NEWS