Μία νέα αγκαλιά της Εκκλησίας για τα άτομα με νοητική υστέρηση

  • Dogma
νοητική

Σε μία ουσιαστική και σπουδαία προσφορά προς το Ίδρυμα «Μ. Κόκκορη» προχώρησαν πρόσφατα γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση. Την 29η Ιουλίου του 2016 υπεγράφη από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο  Β’ , συμβόλαιο δωρεάς ακινήτου που παραχωρούν οι  γονείς – κηδεμόνες ατόμων με νοητική υστέρηση και με σύνδρομο Down στο Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη». 

Πριν από ένα περίπου χρόνο, οι γονείς των ατόμων με νοητική υστέρηση ζήτησαν συνάντηση με το διευθυντή του ιδρύματος, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Νικόδημο Φαρμάκη. Στη συνάντηση τέθηκε από τους γονείς η πολυετής προσπάθειά τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους και να ενισχύσουν την αυτόνομη διαβίωσή τους. Το οικόπεδο αγοράστηκε από τον μακαριστό Σταμάτιο Ψαραύτη και τη σύζυγο του συγγραφέα, κυρία Ευαγγελία Ψαραύτη. Οι ίδιοι συνέβαλαν οικονομικά στην εκκίνηση των οικοδομικών εργασιών. Έτσι, στην περιοχή της Νέας Φιλοθέης και επί των οδών Νίκης και Δωριέων, ανοικοδομήθηκε κτήριο 600 m2, δύο ορόφων με οκτώ ανεξάρτητα δωμάτια-διαμερίσματα, δύο κουζίνες, υπόγειο με αίθουσα δραστηριοτήτων και κήπο με πισίνα. Το κτήριο αποτέλεσε και αποτελεί τις μόνιμες κατοικίες των οκτώ αυτών ατόμων. Για μια ακόμη φορά, όπως άλλοτε είχε συμβεί με τη δωρεά της Μαρίας Κόκκορη που οραματίστηκε το υφιστάμενο ίδρυμά «Μ. Κόκκορη», οι εν λόγω δωρητές, αγωνιώντας για την πορεία του σπιτιού αυτού, αλλά και της φροντίδας των παιδιών τους, όταν αυτοί καταστούν ανήμποροι, έσπευσαν στην ασφάλεια και στην αγκαλιά της Εκκλησίας.

07092016_kokk_3

Ο Μακαριώτατος, ενημερωθείς για τη σκέψη αυτών των ανθρώπων, ζήτησε από τον π. Νικόδημο να τους συναντήσει μαζί με τα παιδιά τους. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα κι ο Μακαριωτάτος Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από το Διευθυντή του Ιδρύματος «Μ. Κόκκορη», επισκέφθηκε το σπίτι των παιδιών αυτών, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Ο Μακαριώτατος άκουσε με προσοχή τους γονείς και συγκινημένος, χωρίς δεύτερες σκέψεις, αποδέχθηκε το αίτημα τους και έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στον π. Νικόδημο, αναθέτοντάς του την πλήρη υλοποίηση του εγχειρήματος. Σήμερα πια, η δωρεά έχει ολοκληρωθεί και το Δ.Σ. τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες εκκίνησε τις ενέργειες για αδειοδότηση των νέων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης(Σ.Υ.Δ.), όπως προβλέπει η νομοθεσία. Οι Σ.Υ.Δ. αυτές θα λειτουργήσουν ως υποκατάστημα του ιδρύματος μας, και με απόφαση του Δ.Σ. θα φέρουν το διακριτικό τίτλο «ΤΟ ΨΑΡΑΥΤΕΙΟ», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους κτήτορες, τον αείμνηστο Σταμάτιο Ψαραύτη και τη σύζυγο του, Ευαγγελία Ψαραύτη.

07092016_kokk_4

Το Δ.Σ. του ιδρύματός, υπό τη συνεχή επίβλεψη του αντιπροέδρου αυτού, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επίσπευσε, κατηύθυνε και διευκόλυνε τις διαδικασίες έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία του Ψαραυτείου Ιδρύματος θα αναλάβει το Ίδρυμα Κόκκορη από την 1η Οκτωβρίου 2016.

TOP NEWS