Μητρόπολη Δημητριάδος: 3.000 αιμοδότες στη Μαγνησία

  • Dogma
δημητριάδος

Περί τις 10.000 μονάδες αίματος συγκεντρώνονται, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, υπογραμμίστηκε προχθές σε ημερίδα στη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Η ανάγκη ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας και της προσθήκης νέων μελών στις τάξεις των εθελοντών αιμοδοτών που αριθμούν τις 3.000 περίπου στη Μαγνησία, υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης. Οι ομιλητές ανέφεραν ότι οι ποσότητες αίματος που συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση υπολογίζονται σε 10.000 φιάλες σε επίπεδο Μαγνησίας, αλλά υπάρχει διαρκής εγρήγορση, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς.

Η παραπάνω ημερίδα ήταν ενταγμένη στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε η τοπική Εκκλησία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Μαγνησίας και τον Σύλλογο Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

2017_06_14_aimodosia_8 2017_06_14_aimodosia_6 2017_06_14_aimodosia_3 2017_06_14_aimodosia_2

Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, «στόχος είναι να συμβάλουμε στην προσπάθεια αύξησης των ποσοτήτων αίματος που συγκεντρώνονται στην περιοχή μας και ελπίζουμε ότι από το φθινόπωρο θα συντονίσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, προκειμένου να έχουμε ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσεων».

Ομιλητές ήταν ο διευθυντής της Αιμοδοσίας και της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Στυλιανός Λαφιωνιάτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Δέσποινα Λουκάκη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Μαγνησίας Ιγνάτιος Γελαγώτης.

Ο πρώτος ομιλητής ανέφερε ότι «το 52% των αιμοδοτών είναι εθελοντές αιμοδότες και το 48% είναι αιμοδότες που δίνουν αίμα για το συγγενικό τους περιβάλλον. Τα νούμερα αυτά στο εξωτερικό είναι εντελώς διαφορετικά. Σχεδόν το 100% των αιμοδοτών στην Ευρώπη είναι εθελοντές αιμοδότες. Κατά συνέπεια, πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία προσέλκυσης και ευαισθητοποίησης νέων εθελοντών αιμοδοτών, με αφετηρία τα σχολεία». Παράλληλα ο κ. Λαφιωνιάτης σημείωσε ότι 150 άτομα μεταγγίζονται στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ τόνισε ότι «υπάρχουν άτομα που η ζωή τους είναι συνυφασμένη με την αιμοδοσία και τη μετάγγιση. Γι’ αυτό τον λόγο, προσέθεσε ο ίδιος, πρέπει είναι να κατανοήσουμε ότι το αίμα είναι δώρο Θεού και προσφορά αγάπης».

Παίρνοντας τον λόγο, η κ. Λουκάκη υπογράμμισε ότι «η εξασφάλιση του αίματος μας δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουμε να ζούμε. Για μας το αίμα είναι ζωτικής σημασίας, σε απόλυτους αριθμούς οι ανάγκες μας μηνιαίως, και αναφέρομαι μόνο σε τοπικό επίπεδο, ξεπερνούν τις 200 με 250 φιάλες, και αυτό ισχύει για κάθε μήνα της ζωής μας για όσα χρόνια ζούμε».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών σημείωσε από την πλευρά του ότι «το αίμα είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, παραδίδεται από τον άνθρωπο στον άνθρωπο και στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε καινούργιους αιμοδότες, καινούργιους συμπολίτες μας, για να μιλήσουμε για την εθελοντική αιμοδοσία και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Θέλουμε να μας πλαισιώσουν νέοι άνθρωποι και να ενταχθούν στις τάξεις των εθελοντών αιμοδοτών».

Τιμήθηκαν εθελοντές αιμοδότες

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης τιμήθηκαν δύο κληρικοί, οι οποίοι στηρίζουν ένθερμα την εθελοντική αιμοδοσία ως εθελοντές. Ο λόγος για τους π. Ιωάννη Πράπα και π. Κωνσταντίνο Αυγέρη. Ο π. Ιωάννης Πράπας εντάσσεται στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και, όπως υπογράμμισε, δεν σταματάει να προωθεί την εθελοντική αιμοδοσία στα μέλη της οικογένειάς του αλλά και ευρύτερα.

Τη σημασία της προσφοράς ζωής υπογράμμισε και ο π. Κωνσταντίνος Αυγέρης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας. Ο ίδιος είναι εθελοντής αιμοδότης επί 25 χρόνια και δεν σταματά να παροτρύνει τους πάντες, να γίνουν συμμέτοχοι στην προσφορά ζωής, δίνοντας αίμα, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι το έχουν ανάγκη.

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, στον αύλειο χώρο της πρώην Νομαρχίας, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Η δεύτερη αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου, την Κυριακή 25 Ιουνίου μετά τη Θεία Λειτουργία, και είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναδημοσίεση: Εφημερίδα Ταχυδρόμος

 

TOP NEWS