Μητρόπολη Δημητριάδος: Συνεδρίαση για την εκπαίδευση των ΡΟΜΑ

  • Dogma
ρομα

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας κοινή συνεδρίαση των διδασκόντων για την εκπαίδευση ΡΟΜΑ και προσφύγων μαθητών, στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση Ν. Μαγνησίας, που επεξεργάστηκαν θέματα όπως η συνύπαρξη των μαθητών, η σχολική διαρροή των μαθητών και οι καλές πρακτικές εκπαίδευσης των μαθητών.

Συντονιστής της συνεδρίασης ήταν ο κ. Τάσος Γούκος και χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Γ. Σδρούλιας  Εκπρόσωπος Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Γ. Πολύζος  Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Σ. Σαβελλίδης Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης, η κ. Μποντού – Τοκαλή, Δημοτική Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου και ο κ. Αντώνιος Πλαγεράς, υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης. Όλοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία και ευχαρίστησαν τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για το έργο της Τοπικής Εκκλησίας στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης των ΡΟΜΑ και των προσφύγων.

Ακολούθησαν Εισηγήσεις από τους εκπροσώπους των σχολείων που έχουν μαθητές ΡΟΜΑ και πρόσφυγες και εκπροσώπων φορέων όπως το Ειδικό Αγροτικό κατάστημα κράτησης νέων Κασσαβέτειας, η Κοινότητα «ΑΡΣΙΣ», το Κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο Βόλου και το Ιατροκοινωνικό κέντρο Αλιβερίου – Κέντρο στήριξης ΡΟΜΑ Δήμου Βόλου. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Καθηγητής του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Γκόβαρης.

Την συνεδρίαση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις απαρχές της συνεργασίας των τοπικών φορέων για τις εκπαιδευτικές δράσεις στην κοινότητα των ΡΟΜΑ της περιοχής μας και στο κλίμα εμπιστοσύνης  που δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή. Η όλη συνεργασία έφερε την καταξίωση των προσπαθειών, την δεδομένη, πλέον, παρουσία των παιδιών ΡΟΜΑ στα σχολεία, που ήταν και το ζητούμενο. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ιστορική, όσο και συμβολική, συνάντηση ομάδος παιδιών ΡΟΜΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Παγκόσμια Ημέρα ΡΟΜΑ, καθώς και στο πρόγραμμα «Άγιος Απόστολος Θαδδαίος», που η Μητρόπολή μας ενεργοποίησε, επ’ εσχάτων και αφορά στην εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων ΡΟΜΑ και όχι μόνο. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι «δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά θα κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα ότι αυτά τα παιδιά, που έχουμε στα χέρια μας, θα μπορέσουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, θα ξεφύγουν από την παραβατικότητα και θα προοδεύσουν».

Ακολούθησε γεύμα προς όλους τους παρευρισκομένους, το οποίο παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολή Δημητριάδος.

 

TOP NEWS