Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως: Ιερό Ευχέλαιο προ των Χριστουγέννων

  • Dogma

Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως τελέσθηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 εσπέρας, η καθιερωμένη από ετών ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου ως προετοιμασία για την Θεία Κοινωνία.

Την ακολουθία του ιερού ευχελαίου ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από του Ιερείς και Διακόνους της πόλεως. Μετά το πέρας του Μυστηρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μίλησε προς το εκκλησίασμα αναφερθείς εκτενώς στον πνευματικό σκοπό του ιερού Μυστηρίου του Ευχελαίου.

Ἡ ιστορία της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως αρχίζει με την Επισκοπή Αλεκτοροπόλεως, από τον 9ο τουλάχιστον αιώνα. Ερείπια αυτής της πρώτης έδρας της Μητροπόλεως μας σώζονται σήμερα στην περιοχή ( Κάστρο) της Νέας Περάμου. Η πρώτη γραπτή μνεία του ονόματος της Επισκοπής Αλεκτοροπόλεως υπάρχει σε ένα Τακτικό ( όπου η σειρά, η τάξη των Επισκοπών) του 901. Εκεί αναφέρεται ως έκτη επισκοπή υπαγομένη στη Μητρόπολη Φιλίππων. Επίσης το όνομα της Επισκοπής μας το ευρίσκομε και στο Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1855.

Τον 14ον όμως αιώνα, όταν παρήκμασε και ερημώθηκε σχεδόν η περιοχή, τότε μεταφέρθηκε προς το εσωτερικό η έδρα της Μητροπόλεως. Συγκεκριμένα η δεύτερη έδρα της υπήρξε το σημερινό χωριό Ελευθεραί. Φαίνεται ότι στην μετακίνηση της συνετέλεσε και ο εντεινόμενος φοβερός εξισλαμισμός των χριστιανών.

Στὴν σημερινή τρίτη και τελική του έδρα, στο παλαιό Πράβι, ήλθε η Μητρόπολις πιθανότατα στο δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα. Εν τω μεταξύ το Πράβι είχε αποκτήσει αξιόλογη πολιτική, διοικητική και οικονομική ανάπτυξη. Σ’ αυτό συνετέλεσαν πολλά, όπως ο νέος δρόμος Κωνσταντινουπόλεως-Θεσσαλονίκης, ο οποίος περνούσε από το Πράβι, η αναπτυχθείσα καπνοκαλλιέργεια, η ίδρυση σχολείων κλπ.

Τὸ 1929 μετονομάσθηκε το Πράβι σε Ελευθερούπολη και έτσι ταυτίσθηκε το όνομα της πόλεως με τον επισκοπικό τίτλο. Το 1889 ο Πατριάρχης Διονύσιος ο Ε ἀνύψωσε την Επισκοπή Ελευθερουπόλεως σε Μητρόπολη, με πρώτον Μητροπολίτη τον Διονύσιο Σταυρίδη.

TOP NEWS