Μητρόπολη Γουμένισσας: Από προσωποπαγής έγινε μόνιμη

  • Dogma

Η μονιμοποίηση της μητρόπολης Γουμένισσας, μετά από τον πολυετή αγώνα του οικείου μητροπολίτη, ψηφίστηκε προχθές με τροπολογία νόμου από τους βουλευτές του 3ου τμήματος της Βουλής.

Καρεκλά Σοφία

Η μονιμοποίηση της μητρόπολης Γουμένισσας, μετά από τον πολυετή αγώνα του οικείου μητροπολίτη, ψηφίστηκε προχθές με τροπολογία νόμου από τους βουλευτές του 3ου τμήματος της Βουλής.

Η προχθεσινή ημερομηνία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό για την μητρόπολη και την τοπική κοινωνία. Η απόφαση της πολιτείας ήρθε να επενδύσει με νομιμότητα και να επικυρώσει την εδώ και δύο χρόνια ειλημμένη απόφαση από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία αναγνώρισε τη συγκεκριμένη μητρόπολη ως μόνιμη.

«Πρόκειται για μια επαινετή πράξη από την πλευρά του κράτους η οποία αναγνωρίζει την απόφαση της εκκλησίας που είχε προηγηθεί» δήλωσε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Γουμένισσας π. Αγαθάγγελος Σφονδύλιας.

Ακόμη, η απόφαση αυτή δικαίωσε το αίτημα όλης της Παιονίας για μονιμοποίηση της μητρόπολης στην οποία υπάγεται η περιοχή.

Ήδη από το 1998 ξεκίνησε η μακρά προσπάθεια του οικείου μητροπολίτη κ. Δημητρίου ώστε η προσωποπαγής μητρόπολη Γουμένισσας, Αξιούπολης και Πολυκάστρου να μετατραπεί σε μόνιμη.

Με επανειλημμένες νομοκανονικές αναγωγές του κ. Δημητρίου προς κάθε κατεύθυνση και τις τελικές εγκρίσεις από τα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας καθώς και με εφαρμογή των αναγκαίων νομικών προϋποθέσεων (αποδοχή του μητροπολίτη Κιλκισίου, υιοθέτηση των τοπικών θεσμικών φορέων), αποφασίστηκε, τελικά, η μονιμοποίηση της μητρόπολης.

«Η πλήρης έγκριση της μονιμοποίησης της μητρόπολης ήταν σε εκκρεμότητα και τώρα κλείνει οριστικά», συμπλήρωσε ο πατήρ Αγαθάγγελος.

Η μητρόπολη Γουμένισσας μαζί με τα Γιαννιτσά προϋπήρξε αυτοτελής από το 1924 μέχρι το 1932. Πριν από το 1924, ανήκε στην Έδεσσα, στην μητρόπολη Βοδενών. Από το 1932 μέχρι το 1991 υπαγόταν στο Κιλκίς, στην μητρόπολη Πολυανής, Αξιωτών, Παιονίας και Κιλκισίου.

Το 1991 ιδρύθηκε, μεταξύ αρκετών άλλων προσωρινών και προσωποπαγών μητροπόλεων, ως μητρόπολη Γουμένισσας, Αξιούπολης και Πολυκάστρου.

Στην μητρόπολη τοποθετήθηκε τότε από την Ιεραρχία ο κ. Δημήτριος ο οποίος προερχόταν από την μητρόπολη Λαρίσης.

Με δοξολογία και δέηση στην μονή της Παναγίας Γουμένισσας ενώ ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των ναών της πόλης, υποδέχθηκαν το νέο της μονιμοποίησης της μητρόπολης ο κ. Δημήτριος, οι ιερείς και οι κάτοικοι της Γουμένισσας.

Η ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών στον ιστορικό ναό του αγίου Γεωργίου Γουμένισσας αλλά και πολλά ακόμη δημιουργικά έργα, όπως είναι η ολοκλήρωση του ναού αγίας Τριάδας στο Πολύκαστρο, θα έχουν σταθερό ανάδοχο ποιμαντικής μέριμνας τη νέα μόνιμη μητρόπολη.

TOP NEWS