Μητρόπολη Καλαβρύτων: Εκθεση σχολής Αγιογραφίας

  • Dogma
καλαβρύτων

Παρουσία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Ιουνίοου στο Παναγιωτοπουλέϊκο τα εγκαίνια της εκθέσεως των έργων των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων μίλησε ο Πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκης, υπεύθυνος της Σχολής Αγιογραφίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων τού 2ου και του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγίου, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να σημειωθεί φέτος μια αξιόλογη αύξηση των «μικρών» σπουδαστών, οι οποίοι «αγγίζουν» πλέον τους 50!

Αφού ανέφερε πως παραρτήματα της εν λόγω Σχολής υπάρχουν από φέτος στην Άκολη και τα Καλάβρυτα, ευχαρίστησε στη συνέχεια τόσο τον δήμο Αιγιάλειας που παραχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ισόγειο του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου προκειμένου να «φιλοξενηθεί» η έκθεση, όσο και τους γονείς που εδώ και χρόνια στηρίζουν την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους έμπειρους καθηγητές τους και συγκεκριμένα στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Κίτσο, τους κ. Ευάγγελο Γκίνη και Αθανάσιο Παπαγιαννακόπουλο αλλά και την πρεσβυτέρα κ. Καικιλία Γιαννακοπούλου.

agiografia5 agiografia3

Για το τέλος άφησε τους μαθητές (μικρούς και μεγάλους), τους οποίους συνεχάρη για την αφοσίωση, την μεγάλη προσπάθεια και τον κόπο τους, καθώς, χάρη στην εμπειρία και τις γνώσεις των διδασκόντων, αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο το ταλέντο τους, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο έργα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο αγιογράφος δεν ζωγραφίζει… θεολογεί!
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από το πρακτικό μέρος υπάρχει και το θεωρητικό, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης, στόχος του οποίου είναι να περάσει στους διδασκόμενους το εξής μήνυμα: Ότι η βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία δεν είναι απλά μια «τέχνη», είναι ιερή τέχνη. Δεν είναι «ζωγραφική», είναι Θεολογία. Δεν είναι «καλλιτεχνική έκφραση», είναι προσδοκία σωτηρίας. Δεν είναι «στολίδι», είναι συνάντηση με το Θείο. Δεν είναι «φωτογραφία», αλλά «εις Χριστόν παιδαγωγία». Δεν είναι «αντικείμενο», αλλά ιερό σκεύος. Δεν είναι «υλική αξία», είναι υπέρβαση. Δεν είναι «συλλεκτικό είδος», αλλά παρηγοριά και ανάπαυση των Ορθοδόξων Χριστιανών κοντά στον Τριαδικό Θεό!

Αμέσως μετά οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας του τμήματος ενηλίκων (φορητές εικόνες με την τεχνοτροπία Κρητικής Σχολής και με την τεχνική τοιχογραφίας της Μακεδονικής Σχολής πάνω σε μουσαμά) και έργα σχεδίου και ζωγραφικής του παιδικού τμήματος.

Η Ιερά Μητρόπολις παρακαλεί το φιλότεχνο κοινό τής Αιγιάλειας να τιμήσει με την παρουσία του τις προσπάθειες των μαθητών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 11 Ιουνίου, οι ώρες επίσκεψης είναι καθημερινά από τις 6.30μ.μ. έως τις 8.30μ.μ., ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη».

agiografia9 agiografia1

TOP NEWS