Μητρόπολη Λαγκαδά: 1037 χρόνια από την ίδρυσή της

  • Dogma
Λαγκαδά

Την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης επισκέπτεται από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού των 1037 ετών από την ίδρυση της επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και των 50 ετών από την επανίδρυση της.

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Μητρόπολη Λαγκαδά
Η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης τιμώντας την ιστορική διαδρομή της τοπικής Εκκλησίας ιχνηλατεί στην πορεία των σοφών και αγίων ανδρών που διακόνησαν τον θρόνο της είτε ως Επίσκοποι, στην πρώτη ιστορική της διαδρομή, είτε ως Μητροπολίτες κατά την δεύτερη ιστορική της πορεία. Η ιστορία θέλει την επισκοπή Λητής και Ρεντίνης να είναι μία από τις επισκοπές που αποτελούν την τοπική σύνοδο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Γύρω στα 980 στην «τάξιν πρωτοκαθεδρίας των υπό τον Αποστολικόν θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως τελούντων μητροπολιτών και των υπ΄αυτούς επισκόπων» αναφέρεται και η Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης, ως ανήκουσα στην επαρχιακή σύνοδο της Θεσσαλονίκης κατ΄αρχάς με έδρα της επισκοπής στην Λητή και αργότερα στην Ρεντίνα. Μεγάλες και ονομαστές προσωπικότητες τίμησαν τον Επισκοπικό της θρόνο μέχρι το 1881 οπότε παύει η αναφορά της στις ιστορικές πηγές και προσαρτήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα σ΄αυτές ξεχωρίζουν οι μορφές του επισκόπου Λέοντος,(1295) του Γερβασίου,(1335), του Χριστοδούλου(1416), του αγίου Ακακίου (1486) του Γεναδίου(1541) του Ιωάσαφ Αργυρόπουλου (1547) του μεγάλου και ονομαστού πατρός αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου(1577), του Κυρίλλου(1768) του Ζαχαρίου(1769).

Ως τελευταίος επίσκοπος αναφέρεται ο Αλέξανδρος Ρηγόπουλος (1881) ο μετέπειτα Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια η επισκοπή προσαρτάται στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μέχρι το 1924 οπότε αποφασίζεται να συσταθεί η Μητρόπολη Λαγκαδά με πρώτο Μητροπολίτη τον από Κυκλάδων Γερμανό Αναστασιάδη. Μετά την παραίτηση του Γερμανού, το 1932, η Μητρόπολη καταργείται και υπάγεται και πάλι στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος το 1963 ζητά με έγγραφό του την επανασύσταση της Μητροπόλεως Λαγκαδά και στα 1967( 20 Ιουνίου) εκλέγεται ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Τραντέλλης ως δεύτερος Μητροπολίτης Λαγκαδά, μετά την κοίμηση του Σπυρίδωνος τον Μάιο του 2010 εκλέγεται ως τρίτος Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης ο τότε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Ιωάννης (Τασσιάς) ο και σημερινός ποιμενάρχης της Τοπικής Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή ιερών λειψάνων και αυτήν την ώρα μέγας πανηγυρικός εσπερινός των εγκαινίων του ιερού ναού των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας (οδός Λουτρών) χοροσταούντος του Αρχιεπισκόπου, ενώ αύριο το πρωί θα τελεσθεί η Ακολουθία του Όρθρου και η τελετή εγκαινίων του ιερού ναού των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας.

07112017_lagkada_2 07112017_lagkada_3

TOP NEWS