Μητρόπολη Λαγκαδά: Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού

  • Dogma
λαγκαδά

Την 17η Σεπτεμβρίου 2017, Κυριακή μετά την Ύψωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και ημέρα μνήμης και τιμής των Αγίων Μαρτύρων Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Στη Μητρόποληη Λαγκαδά, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε το καθ’ έτος τελούμενο Ιερό Μνημόσυνο για τους μαρτυρικώ και αδίκω θανάτω τελειωθέντες κληρικούς και λαϊκούς κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος που προσήλθε, παρέστησαν οι Βουλευτές του Σύριζα κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, του ΠΑ. ΣΟ. Κ. κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης και του Ποταμιού κα. Αικατερίνη Μάρκου, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην ιστορική και φρικτή στιγμή για το Γένος μας που επιγράφεται με τις λέξεις Μικρασιατική Καταστροφή καθώς επίσης και στην σημασία του Σταυρού για την ζωή του κάθε ανθρώπου υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων, ότι η Εκκλησία μας είναι μία ζωντανή κοινωνία προσώπων, είναι η αγκαλιά της αγάπης του Θεού, είναι ο τόπος όπου ευρισκόμεθα όλοι μας για να εκφράσουμε μέσα από την ψυχή μας, τον πόνο μας, την αγωνία μας, την προσευχή μας, για να επικοινωνήσουμε με τον Θεό, με τους Αγίους και τους ανθρώπους που είναι απέναντί μας, για να χαρούμε με τις χαρές των άλλων και να λυπηθούμε με τις στεναχώριες των άλλων.

36439115434_d7c164d187_z 37134306431_9af87bd445_z 37086377466_399af9d227_z 36879106610_2945c3f028_z 37276982655_54ab57cece_z

Αυτή η κοινωνία των προσώπων, αγαπητικά εκφράζεται με το Σύμβολο του Τιμίου Σταυρού, γιατί η ζωή της Εκκλησίας μας είναι ζωή του Σταυρού και η ζωή του Σταυρού είναι η ζωή της Αγάπης προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο, απροσωπόληπτα και με ομοτιμία.

Το ζητούμενο σήμερα είναι να συναντήσουμε και τον Θεό και τον άνθρωπο. Να μην αφήσουμε την αλλοτρίωση να παγιδεύσει τον εαυτό μας και να μας οδηγήσει σε ένα τρόπο ζωής πέρα από αυτόν της παραδόσεως μας, ο οποίος και μετατρέπει του εαυτούς μας σε αριθμούς και τίποτα άλλο.

Ο Κύριος απευθυνόμενος στους ανθρώπους δεν ανάγκασε και δεν αναγκάζει κανέναν, να Τον ακολουθήσει αλλά μας λέει «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι». Το να σηκώσουμε τον Σταυρό δεν σημαίνει μόνο δοκιμασία, πόνο και θλίψη αλλά και καταλλαγή, συγνώμη και κατάργηση της έχθρας, νεκρώνοντας ταυτόχρονα αυτό που μας νεκρώνει και ζώντας την καινούργια ζωή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας ως αφορμή από τα φύλλα του φυτού του Βασιλικού όπου επάνω σε κάθε κλωνάρι υπάρχει σχηματισμένος ο Σταυρός ως συμβολική υπενθύμιση του Ξύλου της Ζωής επεσήμανε ότι, όπου υπάρχει ο Σταυρός του Κυρίου μας, όπου υπάρχει η αγάπη και το ταπεινό φρόνημα, εκεί υπάρχει η Ευλογία, η Σωτηρία και το Μέλλον.

Αν θέλουμε το παρόν του τόπου μας να έχει μέλλον, τότε ας αναζητήσουμε το δρόμο της αγάπης, της θυσίας, της συνέργιας και του ταπεινού φρονήματος, το δρόμο που εκφράζει το νόημα της μεγάλης αυτής εορτής της Σταυρού, η οποία μας αγκαλιάζει όλους μας και μας μεταφέρει το μήνυμα της αιώνιας αγάπης του Θεού.

Η Εκκλησία δεν έχει κανένα εχθρό. Μπορεί να την μισούν και να την φθονούν αλλά εκείνη δέεται για όλους και τους δέχεται όλους, σημείωσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι πρώτος ο Κύριος σφραγίζει με τους λόγους της ανεξικακίας την προσευχιτική ομολογία Του προς τον Θεό Πατέρα. Η Προσευχή του Κυρίου μας, είναι Προσευχή αφέσεως και συγχωρήσεως, όπως είναι και αυτή των Μαρτύρων της Πίστεως μας. Η Εκκλησία υπομένει και περιμένει της επιστροφή όλων.

Μόνο ο δρόμος της αγάπης είναι εκείνος που μπορεί να δώσει προοπτική στην ζωή των ανθρώπων, μόνο η Πίστη και η Κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο μπορούν να μας μεταμορφώσουν.

 

TOP NEWS