Μητρόπολη Λαρίσης: Εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά

  • Dogma
κοσμά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις Λαρίσης, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, το απόγευμα, με την ευλογία και την προτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο εφημέριος της ενορίας, π. Απόστολος, τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και οι φιλάγιοι συνεργάτες του ενοριακού έργου ετοίμασαν με ιδιαίτερη επιμέλεια την ξεχωριστή αυτή ημερίδα του μεγάλου αγίου πατρο-Κοσμά, του Αιτωλού. Για τη ζωή, το έργο και τη δράση του αγίου Ιερομάρτυρος, μίλησαν στην κατάμεστη αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Λάρισας ο Aρχιμ. Νικόδημος Γαλιάτσιος, προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Λάρισας, ο πρ. πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων κ. Βασίλειος Στεργιούλης και η φιλόλογος κ. Μαρία Βουβούση. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ. Κώστας Σπανός.
Ο πρώτος ομιλητής Aρχιμ. Νικόδημος Γαλιάτσιος μίλησε με θέμα: «Οι διδαχές του Πατρό-Κοσμά του Αιτωλού». Κατά τον ομιλητή ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν μια εκπληκτική μορφή διδασκάλου. Και ήταν μια εκπληκτική μορφή, αφού μέσα σε λίγες μόνο γραμμές κατάφερνε αφενός να ενσωματώσει τις βασικότερες και ουσιαστικότερες διδασκαλίες της ορθοδόξου πίστεως και αφετέρου επειδή κατόρθωσε τις υψηλές έννοιες και τα υψηλά δόγματα της χριστιανικής πίστης να τα εκλαϊκεύσει και να τα παρουσιάσει στον τουρκοκρατούμενο ελληνισμό με λόγια καταληπτά και κατανοητά. Σαν άλλος απόστολος Παύλος περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα με μοναδικό στόχο και σκοπό τον φωτισμό του Γένους και τη διατήρηση της ορθόδοξης συνείδησης.
Ο δεύτερος κατά σειρά ομιλητής κ. Βασίλειος Στεργιούλης ανέπτυξε το θέμα «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ως προφήτης». Η ιεραποστολική μορφή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού υπήρξε η ευγενέστερη των χρόνων της τουρκοκρατίας. Ήταν ο ιεραπόστολος, ο οποίος με λόγο απλό, εύληπτο, ζωντανό και παραστατικό προσέφερε στον λαό τις υψηλές αλήθειες του Ευαγγελίου του Χριστού και πρόλαβε τις εξομώσεις, τον εξισλαμισμό και τον εκτουρκισμό των ραγιάδων. Με τις προφητείες του, τις ιδιαίτερα προσφιλείς, που διδάσκονται ως τις μέρες μας από στόμα σε στόμα υπήρξε ο φωτιστής του Γένους.
Η τελευταία ομιλήτρια κ. Μαρία Βουβούση με θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. 239 χρόνια από το μαρτύριο του» μίλησε για τον χαρισματικό Κοσμά τον Αιτωλό, έναν μοναχό αφοσιωμένο στην Ορθοδοξία και στον ελληνισμό. Κήρυττε όπου πήγαινε και φρόντιζε να ιδρύονται σχολεία, διότι πίστευε πως με την παιδεία θα αφυπνιστεί ο ελληνισμός και θα αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό. Περιηγήθηκε σχεδόν σ’ όλη την Θεσσαλία, την Ήπειρο και στην Στερεά Ελλάδα, διδάσκοντας και ιδρύοντας σχολεία με κύριο στόχο να συγκρατήσει τους Ορθόδοξους Έλληνες στην πίστη τους και να μορφώσει τους νέους που στο σύνολο τους, ήταν αναλφάβητοι. Η δράση του αυτή προξένησε τον φθόνο αλλοθρήσκων με αποτέλεσμα να μαρτυρήσει στο Κολικόντασι της Βόρειας Ηπείρου το 1779.

TOP NEWS