Μητρόπολη Ταμασού: Εγκαίνια Βυζαντινού Μουσείου

  • Dogma
μητρόπολη ταμσού

Με εξαιρετική επιτυχία και στην παρουσία πλήθος κόσμου, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, την Πέμπτη 15 Σεπτέμβριου, από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαια και τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, κύριο Μάριο Δημητριάδη. 

Το Μουσείο στη Μητρόπολη Ταμασού, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.Στεγάζεται εντός του Επισκοπικού Μεγάρου στην κοινότητα Επισκοπειό. Στο Μουσείο εκτίθενται ανεκτίμητα βυζαντινά και μεταβυζαντινά κειμήλια τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η συμβολή και η συνεργασία των κοινοτήτων ήταν ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για την σύσταση του Μουσείου. Μερικά επίσης εκθέματα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐα. Οι επισκέπτες του Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής μπορούν να παρακολουθήσουν μέσω των εκθεμάτων την ιστορία και τέχνη της περιοχής της Ταμασού και της Ορεινής ανά τους αιώνες.

μητρόπολη ταμσού μητρόπολη ταμασού

Στόχος του Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, είναι η συγκέντρωση, προστασία, μελέτη και προβολή έργων τέχνης και αντικειμένων, από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, να αποτελέσει την καρδιά ενός πολιτιστικού χώρου, τον οποίο στερείται η ευρύτερη περιοχή, και να γνωστοποιήσει στο κοινό την ιστορία της περιοχής, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, κύριος Μάριος Δημητριάδης, συνεχάρη τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, για την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός σύγχρονου Βυζαντινού Μουσείου, το οποίο όπως ανέφερε θα επιτρέψει την παραμονή των κειμηλίων και ευρημάτων της περιοχής στον περιβάλλοντα χώρο τους βελτιώνοντας έτσι την αναγνωσιμότητα τους, τόσο από το ευρύ κοινό, όσο και από τους μελετητές που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα κειμήλια που φυλάσσονται στο Μουσείο. Ακολούθως, σε χαιρετισμό της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της ο Έφορος Μνημείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων κύριος Γιώργος Φιλοθέου, αναφέρθηκε στην θρησκευτική αλλά και ιστορική αξία των εκτιθέμενων θησαυρών και τόνισε τη σημασίας της δημιουργίας του Βυζαντινού Μουσείου στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Συνεχίζοντας, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, κ. Χαράλαμπος Μπακιρτζής χαιρέτισε την ίδρυση του Μουσείου συγχαίροντας τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα για την πρωτοβουλία και ολοκλήρωση του έργου, τονίζοντας πως το εν λόγω έργο έχει την έμπρακτη στήριξη του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, ενισχύοντας το με την εγκατάσταση συστήματος προστασίας και ευκρασίας των εκθεμάτων.

μητρόπολη ταμσού μητρόπολη ταμασού

Τέλος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, σε δικό του χαιρετισμό, μίλησε για τη μακράν ιστορία της Ταμασού και τόνισε τη σημασία αξιοποίησης των θησαυρών της περιοχής, για να μην απομακρυνθούμε από την παράδοση μας, ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση, τόσο της ελληνικότητας, όσο και της χριστιανικής μας ταυτότητας. Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στους εκτιθέμενους θησαυρούς είπε πως περισυλλέγησαν και διασώθηκαν με στόχο, τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι μελετητές, να είναι σε θέση να έρχονται σε άμεση επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, καθώς επίσης, οι κάτοικοι της Ταμασού, να μπορούν με υπερηφάνεια να περιδιαβάζουν, μέσα από τα εκθέματα, στο ένδοξο παρελθόν των προγόνων τους.

TOP NEWS