Μητροπολίτης Λαγκαδά: Ο κόσμος δυστυχώς δεν έχει αγάπη μέσα του

  • Dogma
Λαγκαδά

Εις την Ιερά Μονή Αναστάσεως του Κυρίου – Εμμαούς, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, την Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016, ημέρα κατά την οποία τιμάται και εορτάζεται από την Αγία μας Εκκλησία, η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού και της Αγίας Παρθενομάρτυρος Ιουστίνης.

Προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Ιερόν Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Κυπριανού Γλαρούδη, Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και Γραμματέως των Συνοδικών Δικαστηρίων της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς επίσης και το 40/θήμερο Μνημόσυνο του Ομοτίμου Καθηγητού και πρώην Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αντωνίου Παπαδόπουλου. Εν συνεχεία εις την Φιάλη της Ιεράς Μονής ετελέσθη ο καθιερωμένος Αγιασμός επί τη ενάρξη των Κατηχητικών Σχολείων που πραγματοποιούνται καθ‘ έτος στην Μονή, πάντοτε με την άοκνη και συνεχή φροντίδα και αγάπη, της Καθηγουμένης Φιλοθέης μοναχής και της Συνοδείας αυτής. Στην ομιλία του προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος ετόνισε μεταξύ των άλλων  ότι είναι μεγάλη η ευλογία το ότι μας αξιώνει ο Θεός να ζούμε την Θεία Λειτουργία και να βρισκόμαστε σε έναν Ιερό τόπο που μας θυμίζει το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου, ως γεγονός της δικής μας ζωής, της δικής μας Αναστάσεως και της δικής μας πορείας.

unnamed-1

Αναφερόμενος εν συνεχεία στον στίχο της σημερινής ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής «καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» (Λουκ. 6.31), ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, επεσήμανε μεταξύ των άλλων,  ότι μας καλεί ο Κύριος να κάνουμε αυτό που δεν κάνουν οι άλλοι. Ο κόσμος δυστυχώς δεν έχει σήμερα αγάπη μέσα του. Αν είχε αγάπη δεν θα έφτανε σε αυτό το κατάντημα και αν κυριαρχούσε η συγχωρητικότητα, ο ένας θα διόρθωνε τον άλλο και ο ένας θα ήταν ευεργέτης του άλλου. Όταν εμείς ευεργετούμε τον αδελφό μας που είναι απέναντι μας και τον διορθώνουμε, τότε ευεργετούμεθα εσωτερικά και ψυχικά, γιατί έχουμε δίπλα και απέναντι μας έναν άνθρωπο του Θεού, έναν άνθρωπο της χάριτος, έναν άνθρωπο της ευλογίας. Ο Κύριος υπογράμμισε εν συνεχεία, με πολλή απλό τρόπο μας λέει  να πράττουμε  αυτό που θα μας δίδει την δυνατότητα να έχουμε την αυτοσυνειδησία ότι είμαστε άνθρωποι του Θεού και άνθρωποι της πίστεως και ότι συνειδητά επιλέγουμε στην ζωή μας  να εγκαταλείψουμε το φρόνημα της αμαρτίας και αυτό που πράττουν όσοι παραδίδουν τον εαυτό τους στην μόνιμη αστοχία και στα εφήμερα αγαθά. Ότι έχουμε είναι δώρα του Θεού και επιθυμία Του είναι, τα αγαθά αυτά να τα αξιοποιούμε με αγάπη και να τα μοιραζόμαστε με τον αδελφό μας, γενόμενοι με μία λέξη  ευεργετικοί προς τον συνάνθρωπο. Όταν εμείς φροντίζουμε με την Χάρη του Θεού, να είμαστε  άνθρωποι του Θεού, τότε και εμείς ωφελούμαστε πνευματικά και τα βήματα μας,  μας οδηγούν σε πορεία Σωτηρίας δίδοντας αφορμή ώστε να έρθουν και άλλοι, ανακαλύπτοντας  την αλήθεια σε Αυτόν που είναι η Εσταυρωμένη Αγάπη, σ’  Αυτόν που έχει ανοιγμένη την αγκαλιά Του και περιμένει την δική μας επιστροφή. Ο Κύριος μας αγαπά όλους και για όλους προσδοκά την μετάνοια μας. Θα πρέπει να γίνουμε σαν και Εκείνον και η δική μας ζωή να γίνει ζωή Εσταυρωμένης Αγάπης,  σταυρώνοντας τα πάθη μας και ζώντας συνεχώς μέσα μας το λόγιο του Αποστόλου Παύλου «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός» (Γαλ. 2.16-20), έχοντας στην καρδιά μας το έλεος και την Αγάπη του Θεού με την οποία θα αγκαλιάζουμε και τους αδελφούς μας.

unnamed-2

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μετέβη εις την ενορία του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, όπου συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ και παρουσία αρκετού κόσμου, ετέλεσαν Αρχιερατικό Τρισάγιο επί των τάφων, των αοιδίμων Αρχιμ. Κυπριανού Γλαρούδη και Ειρηναίου Γεωργαντή. Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, ευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των αοιδίμων πατέρων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην μακρόχρονη γνωριμία και φιλία που είχανε με τον π. Ειρηναίο, από τα φοιτητικά τους έτη, εις την Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.

TOP NEWS