Μητροπολίτης Λαγκαδά: Η Παναγία είναι ανάμεσά μας

  • Dogma
παναγία

Το απόγευμα της 1ης Αυγούστου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Εσπερινού και εν συνεχεία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τον Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, πλαισίωναν οι κληρικοί του Μητροπολιτικού Ναού ενώ παρέστησαν και αρκετοί ευσεβείς Χριστιανοί. Στην ομιλία του προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατο αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Μητέρας όλων μας τονίζοντας ότι καταφεύγουμε σε Εκείνη που είναι η Μητέρα του Κυρίου και Μητέρα όλων μας. Σε Εκείνη που πόνεσε και σε Εκείνη που καταλαβαίνει τον πόνο μας όπως τον νιώθει η κάθε μάνα για το παιδί της. Η Παναγία μας είναι η Μητέρα όλων μας, εις Την οποία προστρέχουμε, όταν μας κυριεύουν, τα προβλήματα, οι δοκιμασίες και οι πειρασμοί.

f86a9481-46e4-447d-97a1-64dfe10e2ab1

Εν συνεχεία αναφερόμενος στο τροπάριο που ακούστηκε κατά την πρώτη παράκληση «Πολλοῖς συνεχόμενος πειρασμοῖς, πρὸς σὲ καταφεύγω, σωτηρίαν ἐπιζητῶν· ὦ Μῆτερ τοῦ Λόγου καὶ Παρθένε, τῶν δυσχερῶν καὶ δεινῶν με διάσωσον», ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η πειρασμική παρουσία στην ζωή μας είναι εκείνη που θέλει να μας αποτρέψει από τον δρόμο που οδηγεί στον Θεό και να μας οδηγήσει εκεί όπου δεν υπάρχει μέλλον, αλλά κυριαρχεί το σκοτάδι και η απογοήτευση. Μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας υπάρχει πάντοτε ζωντανή η ελπίδα και η σωτηρία. Ο Θεός περιμένει τον καθένα από εμάς έστω και την τελευταία στιγμή, πριν τον θάνατο, να μετανοήσει και να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Η Παναγία μας είναι ανάμεσά μας και δίπλα μας. Σε αυτήν αναπαυόμαστε αρκεί να έχουμε στην ψυχή μας έντονο το βίωμα της αναζητήσεως της Σωτηρίας και να καταλάβουμε ποιος είναι ο σκοπός και ο προορισμός μας. Δεν γεννιόμαστε για να πεθάνουμε αλλά για να περάσουμε μέσα από την φθορά του θανάτου στην αληθινή ζωή.

99e2b425-7c37-4c29-ad6f-bc353520a111 46a50b32-b587-4931-bf14-fbfc1947aa37

Η Παναγία μας μέσα από το κατώφλι του θανάτου της περνάει στην όντος ζωή που έφερε η ίδια στον κόσμο. Για αυτό και δεν μιλάμε για θάνατο αλλά για κοίμηση. Τιμούμε τις ημέρες αυτές την Παναγία μας ως Μητέρα της αληθινής  ζωής, η οποία έφερε την Σωτηρία και την Λύτρωση στον κόσμο. Δεν είναι μόνο τα μαρτύρια και οι εικόνες που βλέπουμε, αλλά είναι και οι δοκιμασίες που βιώνει σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια ο καθένας και καθεμιά. Η δική μας πορεία σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε θα πρέπει να είναι μία πορεία συνεχούς Μαρτυρίας και Ομολογίας της Πίστεως. Ζούμε σε εποχές δύσκολες και προβληματικές. Καθημερινά ακούμε και βλέπουμε για τους διωγμούς που υπόκεινται οι εις Χριστόν πιστεύοντες. Καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους τους παρισταμένους υγεία και ώστε με δύναμη να αξιωθούμε να διέλθουμε το διάστημα του Δεκαπενταυγούστου μετέχοντας ενεργά στις Ιερές Ακολουθίες, δίδοντας με αυτό τον τρόπο την μαρτυρία της Πίστεως και Ομολογίας της δικής μας Αγάπης προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

23cd00e0-7f34-401d-9dc3-23b55621b2c4

TOP NEWS