Μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος: «να δώσουμε στην πυριτιδαποθήκη την εικόνα που της αξίζει»

  • Dogma
πυριτιδαποθήκη

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπαλτά στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, ο Μητροπολίτης κ. Ευγένιος εξέφρασε τις σκέψεις του για τη στέγαση του χώρου όπου βρίσκεται η πυριτιδαποθήκη, προκειμένου ο χώρος να προστατευτεί από τις καιρικές συνθήκες.

Χθες το πρωί ο Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Αρκαδίου όπου ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. 

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπαλτά στο Αρκάδι και την Έκθεση κειμηλίων που αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο καθώς συμπληρώνονται τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα, ο Μητροπολίτης κ. Ευγένιος εξέφρασε τις σκέψεις του για τη στέγαση του χώρου όπου βρίσκεται η πυριτιδαποθήκη προκειμένου ο χώρος να προστατευτεί από τις καιρικές συνθήκες.

«Εξέφρασα στον κύριο Υπουργό να συνδράμει με τις υπηρεσίες του Υπουργείου σε μια σκέψη που με βασανίζει από την πρώτη στιγμή που ήρθα ως Επίσκοπος σε αυτόν τον τόπο. Στο πώς θα διασωθεί η πυριτιδαποθήκη η οποία 150 χρόνια τώρα καθημερινά στο έλεος των καιρικών συνθηκών φθείρεται. Είχα μια σκέψη πάντοτε ότι αυτός ο χώρος θα έπρεπε να στεγαστεί με έναν σύγχρονο τρόπο, να δημιουργηθεί ένα στέγαστρο όπως απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες και προδιαγραφές. Πέρα από τη δική μου σκέψη για να υλοποιηθεί αυτό πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε πώς μπορεί αν γίνει το καλύτερο. Γι’ αυτό πέρα από τη σκέψη και την επιθυμία δεν μπορώ να υποδείξω τίποτα άλλο στις αρμόδιες υπηρεσίες το κατέθεσα όμως ως προσωπική μου αγωνία, βλέποντας όλα αυτά τα χρόνια τη φθορά που επέρχεται σε αυτό το ιερό σημείο αυτού του μεγάλου μνημείου. Έχουμε φτιάξει σχεδόν όλο το Αρκάδι απομένει μόνο η δυτική του πλευρά, η είσοδός του που και εκεί θα γίνει κάποια στιγμή μια ολοκληρωμένη μελέτη αλλά τώρα πρέπει σε πρώτη προτεραιότητα να δώσουμε στην πυριτιδαποθήκη την εικόνα που της αξίζει από την ιστορία της και από το μέγα γεγονός που διαδραματίστηκε εντός της το 1866».

Παράλληλα, ο υπουργός ξεναγήθηκε στην έκθεση κειμηλίων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, όπου είδε από κοντά το εργαστήριο χρυσοκεντητικής, αντικείμενα μικροτεχνίας, λατρευτικές εικόνες αλλά και τα διαδραστικά συστήματα τα οποία διαθέτει ο χώρος της έκθεσης. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το έργο με τίτλο «Επανέκθεση Κειμηλίων Ιεράς Μονής Αρκαδίου», που εκτελέστηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση από το Ε.Π Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013 με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και την ουσιαστική υποστήριξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιου. «Είχαμε τη δυνατότητα να ευχαριστήσουμε τον κ. Υπουργό για ό,τι έχει κάνει το Υπουργείο για το μοναστήρι αυτό διαχρονικά, αλλά ιδιαιτέρως τελευταία στις δικές μας ημέρες με την αναμόρφωση του Μουσείου που πριν από μερικά χρόνια εγκαινίασε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης και που ο εξοχότατος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τη μουσειακή συλλογή που ήδη είναι τοποθετημένα τα εκθέματά της εντός του μουσείου, την ημέρα εκείνη θα εγκαινιάσουμε. Δόξα τω θεώ που τελειώσαμε αυτό το έργο που ό,τι διασώθηκε από τη λαίλαπα του ολοκαυτώματος εκείνης της φοβερής ημέρας βρήκε πλέον τη θέση του για να μπορούν οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Μοναστηριού αυτού να το βλέπουν συντηρημένο αλλά και σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Καταφέραμε με τη συνδρομή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών σε συνδυασμό με αυτό το Μουσείο να έχουμε και κάποια διαδραστικά συστήματα τα οποία έγιναν από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και μπορούν και αυτά να βοηθούν τους επισκέπτες και ειδικά τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά των σχολείων μας να μαθαίνουν την διαχρονική ιστορία αλλά και τον ορθόδοξο πολιτισμό που διακρατείται εδώ στο Αρκάδι μας» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ευγένιος.

TOP NEWS