Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμήθηκε στο Βόλο

  • Dogma
ιεραρχών

Τη μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τίμησε δεόντως η Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ.κ. Γεώργιος Πολύζος και Σωκράτης Σαβελίδης, πολλοί Δάσκαλοι και Καθηγητές, αντιπροσωπίες σχολείων της πόλης, εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος πιστών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναγνώστηκε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του Ναού π. Αθανάσιο Συρταδιώτη, Θεολόγο, έγγαμο Κληρικό και πατέρα δύο τέκνων. Ο π. Αθανάσιος αναλαμβάνει, πλέον, νέα καθήκοντα στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελεστίνου.

Στο τέλος, τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών λειτουργών της Μαγνησίας και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών.

Ο Σεβασμιώτατος, στον καταληκτήριο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας του τόπου μας, «για την άριστη συνεργασία και την σύμπραξη σε πολλούς τομείς, που έχει να κάνει με ό,τι πολυτιμότερο, τα παιδιά μας. Σήμερα που διεκδικούμε τα εθνικά μας δίκαια, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, για να έχουμε αποτέλεσμα. Κάνω έκκληση να διδάσκετε στα παιδιά μας την ιστορία μας, το μεγαλείο της πατρίδας μας, την σημασία του κάθε τόπου και της ονομασίας του, γατί δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε, χωρίς να γνωρίζουμε ιστορία, δεν μπορούμε να κερδίσουμε, χωρίς να πιστεύουμε σ’ αυτό που διεκδικούμε. Μάθετε, λοιπόν, στα παιδιά μας, την ιστορία της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας και κρατήστε ενωμένες τις ψυχές τους, για να μάθουν από την ιστορία ότι οι Έλληνες, όποτε διχαστήκαμε, χάσαμε τα δίκαιά μας και απωλέσαμε εδάφη μας».

Τιμητική εκδήλωση για τον παλαίμαχο Εκπαιδευτικό Ιωάννη Καραθανάση

Οι εόρτιες εκδηλώσεις στην μνήμη των Τριών Ιεραρχών συνεχίστηκαν στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της τοπικής μας Εκκλησίας, προς τιμήν του Εκπαιδευτικού κόσμου της Μαγνησίας. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον φιλόλογο, θεολόγο και παλαίμαχο Εκπαιδευτικό κ. Ιωάννη Καραθανάση.

Για την εκπαιδευτική προσφορά και την εν γένει προσωπικότητα του τιμωμένου μίλησε ο κ. Χρήστος Ξενάκης, Φιλόλογος, με θέμα: «Σύντομη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Γιάννη Καραθανάση».Ακολούθησε ο κ. Πασχάλης Δήμου, Δ/ντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, που ομίλησε με θέμα: «Η θητεία του Γιάννη Καραθανάση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κατά τα έτη 1990 – 1992». Ο κ. Δήμου αναφέρθηκε στις προσωπικές του εμπειρίες από την καθοριστική συμβολή του κ. Καραθανάση στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε, ιδιαίτερα συγκινημένος, ο κατά σάρκα αδελφός του τιμωμένου, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ο οποίος αναφέρθηκε στην πατρική, ουσιαστικά, παρουσία του αδελφού του στην ζωή του και στην ουσιαστική συμβολή του για την μελλοντική του εξέλιξη.

Ακολούθησε η απονομή της Ανώτατης Τιμητικής Διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, του Χρυσού Σταυρού μετά Διπλώματος, από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο και η αντιφώνηση του τιμηθέντος, με θέμα: «Επίκαιρα μηνύματα των Τριών Ιεραρχών».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, που επεσήμανε ότι «η εκδήλωση αυτή νοηματοδοτεί την σημερινή ημέρα. Η Εκκλησία προβάλλει τις μορφές των Τριών Ιεραρχών, για να φανεί η σημασία της συνάντησης Χριστιανισμού και Ελληνισμού. Οι άνθρωποι που τιμούμε δεν έχουν ανάγκη την τιμή μας, εμείς έχουμε ανάγκη την παρουσία και το παράδειγμά τους. Στο πρόσωπό τους τιμούμε όλους τους εκπαιδευτικούς». Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην συμβολή του κ. Καραθανάση στην δημιουργία των εκπαιδευτηρίων της Τοπικής μας Εκκλησίας, το 2000, «που λειτούργησαν ευεργετικά για τον τόπο».Παίρνοντας αφορμή από την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθεί ο ρόλος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην ίδρυση και λειτουργία του, «γιατί το Πανεπιστήμιο δεν τον τίμησε όπως του άρμοζε, για την συμβολή του στην ύπαρξη και λειτουργία του. Ο Χριστόδουλος είχε μεγάλη αγωνία για το Πανεπιστήμιο και ως Μητροπολίτης και ως Αρχιεπίσκοπος και δίδαξε σ’ αυτό». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε, τέλος, τον κ. Καραθανάση για την αποδοχή της τιμής και για όσα προσέφερε στην εκπαιδευτική ζωή και στην τοπική μας Εκκλησία.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου.

triwn_ierarxwn_21 triwn_ierarxwn_20 triwn_ierarxwn_17 triwn_ierarxwn_16 triwn_ierarxwn_11 ιεραρχών triwn_ierarxwn_14 triwn_ierarxwn_1

 

TOP NEWS