Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου Β΄ στην Άρτα

  • Dogma
αργολίδος

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, στην ενορία Αγίου Γεωργίου, Ζυγού Άρτης, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο, ελειτούργησε και ετέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου Β΄, επί τη συμπληρώσει τεσσάρων ετών από την κοίμησή του.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος (κατά κόσμον Δαμιανὸς Παχὴς) γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής (1932). Ιεροκήρυκας στην Άρτα επί 26 χρόνια, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Απὸ το ιστορικό Πέτα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισσουργούς και την Κυψέλη. Με Κατασκηνώσεις, Οικοτροφεία, Κατηχητικά και πολλά άλλα μέσα, προσήλκυε τους νέους στην Εκκλησία.

Ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, κατάφερε με την Θεία Χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες  καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και  ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, τον συνόδευσαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του, το 1985, στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος. Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπός τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.

Στην Αργολίδα, οργανώνει Ιερατικά συνέδρια, Σχολές Αγιογραφίας και Ψαλτικής, το φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεως, Ραδιοφωνικό σταθμό, Χριστιανικό βιβλιοπωλείο. Κι αυτά είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει. Προστατεύει τις Μονὲς και τους Ναούς και ιδρύει τον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως και το ανδρώο Ησυχαστήριο του Ακαθίστου Ύμνου, όπου και ετάφη.

DSCN4136 DSCN4130 DSCN4128

Έργο ζωής υπήρξε η συνεχής και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδή στο Άργος, των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού. Στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως και ιερού δέους τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο της Επισκοπής, που επέστρεψαν επιτέλους στην πόλη που τόσο είχε αγαπήσει και υπηρετήσει ο Άγιος.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013, στις 7.10′ το πρωί, ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος Β΄, ο πατήρ Ιάκωβος των Αρτινών, έφυγε από την ζωή για την αιωνιότητα, σε ηλικία ογδόντα ενός ετών.

TOP NEWS