Το Ν. Φάληρο υποδέχθηκε την Παναγία Οδηγήτρια

  • Dogma
φάληρο

Σε πανηγυρικό κλίμα και με κάθε τιμή που αρμόζει στη Θεοτόκο, υποδέχθηκε το Νέο Φάληρο την Παναγία την Οδηγήτρια, η εικόνα της οποίας έφθασε Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ενθρονίστηκε σήμερα Κυριακή στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου.

Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγητρίας έφθασε στο Νέο Φάληρο με τη συνοδεία του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξίου και μοναχών της Ιεράς Μονής. Την εικόνα μετέφερε κλειστό όχημα της Αστυνομίας (λόγω φόβου βροχής) που διατέθηκε για το σκοπό αυτό.

Την πομπή υποδέχθηκε στο Ηρώο Καραϊσκάκη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ με τη συνοδεία ιερέων από όλη τη Μητρόπολη και πλήθος πιστού λαού. Παρόντες στην υποδοχή ήταν και ο Βουλευτής Πειραία κ. Κατσαφάδος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, ο Πρόεδρος του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Λιακόσταυρος και η Αντιπρόεδρος κυρία Ηλιάκη. Παρόντες ήταν επίσης και ο Λιμενάρχης Πειραιώς Αρχιπλοίαρχος κ. Λεοντάρας, ο Διοικητής του Σώματος Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου και αγήματα του Πολεμικού Ναυτικού του Λιμενικού Σώματος και της Αεροπορίας.

Μετά την παραλαβή της Ιεράς Εικόνος και τη Δέηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώον του Καραϊσκάκη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μαζί με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, τους ιερείς και το λαό πορεύτηκαν εν πομπή προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου με τη συνοδεία των φιλαρμονικών του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Πειραιά.

Με την είσοδο της Ιεράς Εικόνος στο Ναό ακολούθησε Δοξολογία προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξίου.

Στο πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ προσφωνώντας τον Καθηγούμενο αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως κοινωνία αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Ζούμε σε εσχατολογικές και εκτός πάσης λογικής ημέρες διότι σήμερα ανατρέπεται καθημερινώς η ανθρώπινη οντολογία και φυσιολογία και μεταβάλλεται το ανθρώπινο πρόσωπο σε ένα άθυρμα για να είναι εύχρηστο σε κάθε είδους καταδολίευση. Σε κάθε Ναό μας θέλουμε να τοποθετείται μία Ιερά Εικόνα της Παναγίας η οποία ως μητέρα του Θεού και των ανθρώπων γνωρίζει να συναντιλαμβάνεται, και να αγιάζει και να περισκέπει και να αποτελεί μετάρσιο κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως. Σήμερα με την δική σας συναίνεση, συγκατάθεση και ευλογία απολαμβάνουμε αυτής της ιδιαίτερης τιμής σε αυτόν τον μεγαλώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου της υποδοχής του Ιερού Αντιγράφου της Ιεράς Εικόνας η οποία ευλογεί την υμάς εν χριστώ αδελφότητα».

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους δωρητές: κ. Γεράσιμο, κ. Μάρκο και κυρία Μάρθα-Ειρήνη Χαρατσή που προσέφεραν αυτή την Ιερά Εικόνα εις μνήμη των γονέων τους, και ανέφερε ότι θα Ενθρονιστεί κατά την αυριανή Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσέφερε ως ένα μικρό αντίδωρον και ευλογία στους δωρητές του Ιερού Εικονίσματος ένα μικρό αντίγραφο της Ιεράς εικόνος.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος στον λόγο του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Το Ιερό Θησαύρισμα το οποίο βρίσκεται ανάμεσα μας και μας ευλογεί με την χάρη της, αυτό, προσκομίζουν στην Πειραϊκή Εκκλησία διάκονοι της Θεομήτορος, μοναχοί οι οποίοι ασκούνται στο Ιερό της Περιβόλι στο Άγιον Όρος. Όλη η μορφή της Παναγίας μας, μας διαχέει την Ειρήνη του Θεού η οποία γαληνεύει τις ψυχές μας. Η Ιερή Εικόνα που ανήκει πλέον σε εσάς, φιλοτεχνήθηκε με ευλάβεια, προσευχή, νηστεία και αγάπη από ταπεινά χέρια μοναχών υπηρετούντων τα Ιερά και Όσια της Πίστεως μας στον Ιερό Άθωνα»

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν της Θεοτόκου, Παράκληση εις τήν Παναγίαν Οδηγήτριαν, Απόδειπνον και Χαιρετισμοί εις την Θεοτόκον.

 

Αύριο, Κυριακή 19 Νοεμβρίου θα τελεσθεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Πειραιως και Φαλήρου κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ συνιερουργούντος καί του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους κ. ΑΛΕΞΙΟΥ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος της Παναγιάς ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ στο Προσκυνητάρι του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου. Θα ακολουθήσουν λοιπές λατρευτικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρατίθεται στο τέλος του παρόντος.

odhghtria (20) odhghtria (12) odhghtria (9) odhghtria (8) odhghtria (7) odhghtria (5) φάληρο

 

TOP NEWS