Μητρόπολη Δημητριάδος: «Να ζη το Μεσολόγγι»

  • Dogma
δημητριάδος

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με την ΕΣΤΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «Ερινεώς» Βόλου, συμμετέχοντας στον εφετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, οργανώνει επετειακό – τιμητικό  αφιέρωμα στην ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, το Σάββατο 1η Απριλίου 2017 και ώρα 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Δημητριάδος (Ανθίμου Γαζή Κ. Καρτάλη), με τον τίτλο: «Να ζη το Μεσολόγγι».

 

Το αφιέρωμα αποτελεί ένα δοξαστικό στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου -την πόλη της Ελευθερίας- και τους πρωταγωνιστές της. Ο Αφηγητής – Ποιητής παρακολουθεί και καταγράφει την ιστορία της πόλης από το ξεκίνημα του απελευθερωτικού αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων, διά των εθνεγερτηρίων ποιημάτων του φλογερού πατριώτη, Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίου, μέχρι και την ηρωική Έξοδο της μαρτυρικής πόλης, στις 10 Απριλίου 1826, πράξη που αποτελεί την μοναδική εθελούσια θυσία που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκ παραλλήλου, γίνεται αναφορά στην πνευματική ζωή της πόλης, κατά τα χρόνια της δουλείας, και δίνεται και ο περίγυρος των ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων (Φιλελληνικά κινήματα κλπ.), προκειμένου να βοηθηθεί τόσο ο επαναστατημένος Ελληνισμός όσο και η πολιορκημένη πόλη.

Θα ακουστούν περίφημα κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών και στιχουργών, καθώς και συγκλονιστικά ελληνικά και ξένα τραγούδια, ορισμένα εκ των οποίων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Το αφιέρωμα αποδίδουν η μικτή χορωδία και η ορχήστρα του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου της, Χρήστου Βλαχογιάννη και η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» Βόλου, δημιουργός της οποίας είναι ο σκηνοθέτης, Ιωάννης Τράντας, που θα υποδυθεί τον ρόλο του Αφηγητή – Ποιητή και έχει αναλάβει και την σκηνοθετική επιμέλεια της όλης παράστασης. Απαγγέλουν η Μαρία Γώγου και η Ευαγγελία Κατούνια. Με την χορωδία συμπράττει ως σολίστ η διακεκριμένη Βολιώτισσα soprano, Σύλβια Τσιμπανάκου, ενώ η επίσης Βολιώτισσα δασκάλα χορού, Άλκηστις Μακροπούλου, έχει αναλάβει να χορογραφήσει μέρη της παράστασης με μαθήτριές της.

δημητριάδος

Σώμα του αφιερώματος αποτελούν κείμενα και ποίηση των Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ρήγα Βελεστινλή, Κώστα Κρυστάλλη, Νικόλα Σπηλιάδη, Διονυσίου Σολωμού, Γεωργίου Ζαλοκώστα, Νικολάου Κασομούλη, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου και μουσική των Γεωργίου Σιγάλα, Νικολάου Μάντζαρου, Henry Bishop, Louis-Emmanuel Jadin, Vincenzo  Napoleone Mifsud, Χρήστου Βλαχογιάννη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ιωάννη Σακελλαρίδη και Βασίλη Ρώτα.

Την ορχήστρα αποτελούν η διακεκριμένη σολίστ, Ζωή Κορκοντζέλου, στο πιάνο, ο καθηγητής κρουστών, Βαγγέλης Ροδίτης και ο ταλαντούχος νεαρός μουσικός, Θωμάς Γιαννακόπουλος, στα σαξόφωνα.

Τον ρόλο του πολεμιστή θα ενσαρκώσει ο Ανδρέας Πρεμέτης.

Την επιλογή των κειμένων, τις διασκευές, τις εναρμονίσεις και τις ενορχηστρώσεις του έργου έκανε ο μαέστρος, Χρήστος Βλαχογιάννης.

TOP NEWS