Νηστεία: Υγιεινή παραδοσιακή διατροφή – Στο Βόλο ο π. Επιφάνιος Μυλοποταμινός

  • Dogma
Επιφάνιος

Συνεχίζονται οι δράσεις του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του Θεματικού έτους,  «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Την Τετάρτη 16/11, στις 7μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, θα είναι κοντά μας ο πλέον φημισμένος μάγειρας του Αγίου Όρους, Γέρων Επιφάνιος Μυλοποταμινός. Θα μαγειρέψει νηστήσιμες συνταγές, θα μας μιλήσει για τις ευεργετικές συνέπειες της Αγιορείτικης διατροφής και θα μας παρουσιάσει τα προϊόντα του Μυλοποταμινού αμπελώνα. Η εκδήλωση της προσεχούς Τετάρτης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η κορωνίδα» των εκδηλώσεων του έτους «του πολιτισμού των γεύσεων». Και τούτο γιατί περιλαμβάνει δράσεις που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις, τις επιθυμίες  και τις αισθήσεις. Συγκεκριμένα:
Πνευματικότητα, με την αναφορά στο Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος και στη νηστεία.
Ικανοποίηση της όρασης, αφού θα δούμε μέσα από εικόνες δραστηριότητες των μοναχών.
Θα ακούσουμε τον Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό, να ομιλεί για εγκράτεια και τη νηστεία, η οποία αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου.

Για πρώτη φορά στη Μαγνησία, θα πραγματοποιηθεί αγιορείτικη μαγειρική και θα προσφερθεί μενού από τον πατέρα Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό. Όλοι οι επισκέπτες του Συνεδριακού Θεσσαλίας , αυτή την ημέρα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα εμπνευσμένα από την Αγιορείτικη διατροφή.  Επιπλέον, πρόκειται για μια νέα συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού» με την Παγκόσμια Οργάνωση  «AGAPE HELLAS» και το ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, με έδρα το Άγιον Όρος. Ο Γέρων Επιφάνιος, θα φτάσει στην πόλη μας την προσεχή Τρίτη με την συνοδεία του, στην οποία μετέχει και η Αθηνά (Νανά) Γκαμπούρα, βραβευμένη με Χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής στην κατηγορία VEGETERIAN.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού με ομιλία του π. Επιφανίου, όπου επίσης θα δείξει σε video και στιγμιότυπα από τις δράσεις του και τη ζωή στο Άγιον Όρος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας θα αναλύσει την απόφαση της Μεγάλης Συνόδου του περασμένου Ιουνίου στην Κρήτη για τη Νηστεία. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα οδηγηθούν στο εστιατόριο όπου από το πρωί ο π. Επιφάνιος έχει ετοιμάσει νηστήσιμα εδέσματα, τα οποία όλοι θα γευτούν. Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας θα υπάρχει έκθεση των κρασιών του Μυλοποτάμου και το βιβλίο του Γέροντα Επιφανίου, «Η Μαγειρική του Αγίου Όρους»

O αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956 όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Το 1973 πήγε στο Άγιον Όρος. Το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου (Μυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα. Από παλαιότερους Αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου.

Στον Μυλοπόταμο ανέλαβε την αναστήλωση του ιστορικού κελιού. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα κι έχτισε οινοποιείο. Σήμερα παράγει τα βιολογικά κρασιά «Μυλοπόταμος», τα οποία έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης έχει γράψει το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους», το οποίο έχει μεταφραστεί  στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά.

TOP NEWS