Nόμος του Κράτους να τελείται θρησκευτική κηδεία σε όσους επιλέγουν να αποτεφρωθούν

  • Dogma
θρησκευτική κηδεία

Ο Νόμος υποχρεώνει από την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, οπότε και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 21, τους κληρικούς όλης της χώρας να τελούν θρησκευτική κηδεία σε όλους όσοι ακολούθως επιθυμούν αντί να ταφούν, να οδηγηθούν για αποτέφρωση.

Ο Νόμος είναι ρητός και κατηγορηματικός, παραβλέποντας το γεγονός ότι θρησκευτική κηδεια και κατόπιν αποτέφρωση απαγορεύεται από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Μάλιστα, ως προς το θέμα της καύσης των νεκρών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε προσφάτως υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δε μπορεί ο καθένας, όποτε θέλει να έρχεται να προσθέτει αυτά που επιθυμεί.  Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει. Εάν ένας άνθρωπος ζητήσει γραπτώς να αποτεφρωθεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά ειναι δική του και η ευθύνη. Δε μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος. Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία».

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Νο 21 της Κυριακής 21ης Φεβρουαρίου 2016, όπου δημοσιεύθηκε ο νόμος 4368/2016, τον οποίο η Βουλή ψήφισε το περασμένο το Σάββατο, και πιο συγκεκριμένα στο 15ο άρθρο αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.
2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωση του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωση τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.
3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει στις 14 Ιανουαρίου 2016, επιστολή επί του θέματος στον αρμόδιο Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, χωρίς να έχει λάβει προς το παρόν καμία απάντηση.

Μετά και τη δημοσιοποίηση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την «απάντηση» από πλευράς εκκλησίας, καθώς το θέμα της καύσης των νεκρών, είχε εξαρχής δείξει ότι μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

 

TOP NEWS