Κατανυκτικός Εσπερινός της συγγνώμης στην Αλεξανδρούπολη

  • Dogma
κατανυκτικός εσπερινός

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 13 Μαρτίου 2016, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός της συγγνώμης.

Ο κατανυκτικός εσπερινός της συγγνώμης, αποτελεί την εναρκτήριο ακολουθία της εφετινής Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ονομάζεται κατανυκτικός, γιατί ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, το περιεχόμενο των οποίων διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.

κατανυκτικός εσπερινός

Εσπερινός της συγγνώμης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

κατανυκτικός εσπερινός

Πλήθος κόσμου γέμισε τον Μητροπολιτικό Ναό για να παρακολουθήσει την ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης ανέπτυξε την ομιλία του που είχε θέμα: «Το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ Θεού και ανθρώπων και πως επιτυγχάνεται».

κατανυκτικός εσπερινός

Στο τέλος ο Μητροπολίτης διάβασε την συγχωρητική ευχή για όλο το εκκλησίασμα και άπαντες οι πιστοί αλληλοσυγχωρήθηκαν και ζήτησαν την ευχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη τους για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό των Εσπερινών αυτών είναι ότι μετά την Είσοδο και το «Εσπέρας Προκείμενον», αλλάζει ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης και η στολή του Ιερέως. Από πασχαλινή, λόγω της Κυριακής, γίνεται πένθιμη, λόγω της Τεσσαρακοστής

 

TOP NEWS