Ο Αχιεπίσκοπος εφ’ όλης της ύλης

  • Dogma

Για το φιλανθρωπικό έργο, που επιτελεί η Εκκλησία, τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Για το φιλανθρωπικό έργο, που επιτελεί η Εκκλησία, τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε πως πρώτα ήρθε η πνευματική κρίση, ακολούθησε η ηθική και στο τέλος η οικονομική.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με την διακριτικότητα, που τον χαρακτηρίζει υπογράμμισε πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, που έχει αγκαλιάσει χιλιάδες δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες δεν είναι έργο του ίδιου ή των επισκόπων και ιερέων, αλλά του ίδιου του λαού, που ενισχύει τις προσπάθειες των ενοριών και των μητροπόλεων.

«Όταν λέμε ότι βοηθάει η Εκκλησία, είναι ότι όλοι βοηθάμε και το θαύμα και το μήνυμα της αισιοδοξίας που πήραμε από αυτή την κρίση είναι ότι αυτός ο λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα χάσαμε. Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλά τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί», εξήγησε ο κ. Ιερώνυμος.

Το πρόβλημα των προσφύγων θα απασχολήσει τον αιώνα μας

Ο Αρχιεπίσκοπος «δεν μάσησε τα λόγια του» ούτε ως προς την προσφυγική κρίση, που τη χαρακτήρισε το πρόβλημα του αιώνα και αναπτύσσοντας την άποψη του σχετικά με τα αίτια που την προκάλεσαν είπε:

«Γιατί έφυγαν; Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;»

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Αν και χαρακτήρισε δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο θέμα και πρόσθεσε:

«Κάτω από το σημερινό καθεστώς θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός».

Δεν είμαι σύμβουλος του Τσίπρα – Μπορούμε να συζητάμε

Ερωτηθείς για την καλή του σχέση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρά τις όσες διαφορές που μπορεί να τους χωρίζουν, είπε πως τον τίμησε με την γνωριμία του προτού γίνει πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μπορεί να κουβεντιάσει καλά μαζί του.

Ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε πως χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και της Εκκλησίας, καθώς ο σκοπός είναι κοινός και έχει να κάνει με το να βοηθηθεί ο πολίτης.

Η καύση νεκρών το σύμφωνο συμβίωσης

Ως προς το θέμα της καύσης νεκρών και τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε πως είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση, ωστόσο αυτό αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων.

Αποφεύγοντας να σχολιάσει τις ακραίες φωνές επισκόπων σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως το θέμα ίσως δεν θα έπρεπε να περάσει από το κοινοβούλιο και να γίνει νόμος λέγοντας:

«Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;»

πηγή: Megatv

TOP NEWS