Ο Αντώνης Σαμαράς τιμήθηκε με τον «Σταυρό της Μητροπόλεως Μεσσηνίας»

  • Dogma
σαμαράς

Στο πλαίσιο των Θυρανοιξίων του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Νιόκαστρο της Πύλου, τιμήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για την προσφορά του.

Με λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί του Σαββάτου, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τα Θυρανοίξια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Νιόκαστρο της Πύλου, ανήμερα της εορτής του.

Το παρών στην τελετή έδωσε, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος  τιμήθηκε με το «Σταυρό της Μητροπόλεως Μεσσηνίας» από τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για την προσφορά του. Ανάλογη τιμή αποδόθηκε και στην πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μενδώνη.

Παράλληλα, έγινε και η απόδοση του μνημείου στο κοινό, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία  Μηλίτση – Κεχαγιά.  Η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών έγινε από την Ευγενία Γερούση, πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν διευθύντρια της ειδικής υπηρεσίας προβολής και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αρχικά, ο ναός είχε οικοδομηθεί ως οθωμανικό τέμενος κατά το έτος 1573, στη συνέχεια μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία και το 1770 σε ορθόδοξη εκκλησία. Η αποκατάστασή του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα ΕΣΠΑ  2007 – 2013», με προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και περατώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

TOP NEWS