Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

  • Dogma
αλβανίας

Εφαλτήριο περαιτέρω συνεργασίας στα ζητήματα εκπαίδευσης του αγροδιατροφικού τομέα, αποτέλεσε η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κκ Αναστάσιου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας, με το οποίο η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχει αναλάβει να συμπράξει με την Αρχιεπισκοπή στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή σειράς προγραμμάτων. Θα ξεκινούν από απλά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ποικιλία θεμάτων, σε σύγχρονες γεωργικές πρακτικές και στο μέλλον προγραμμάτων διετών μεταλυκειακών σπουδών. Οι πρώτοι σπουδαστές αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Επιλέξαμε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως στρατηγικό συνεργάτη για το διετές μεταλυκειακό πρόγραμμα επειδή έχουμε μία τάση να διαλέγουμε τον… καλύτερο. Ξέρουμε ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή βρίσκεται στην πρωτοπορία σε ότι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα. Συνεπώς για εμάς ήταν ένα ‘όνειρο’ για να έχουμε αυτή τη σχέση με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κκ Αναστάσιος. Χαρακτήρισε «τεράστια ανάγκη» τη δημιουργία των συγκεκριμένων προγραμμάτων καθώς στην Αλβανία «η γη είναι παραμελημένη» και η ενασχόληση μαζί της θεωρείται «υποτιμημένη».

unnamed (5) unnamed unnamed (8) unnamed (6) unnamed (4) unnamed (3) unnamed (2) unnamed (1)

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγει δρόμους εκεί που υπάρχει ανάγκη κι εκεί όπου πρέπει να υπάρξει Δικαιοσύνη. Και σε αυτόν τον τομέα η Αλβανία είναι αδικημένη κι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κλάδο της. Πρέπει κάτι να γίνει ώστε να ‘ανθίσει’ και πάλι ο σεβασμός προς τη γη. Είμαστε σε ένα ‘πείραμα’ αλλά ξέρουμε ότι έχουμε θαυμάσιους ‘οδηγούς’, τα στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Πάνος Κανέλλης μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας την απόφαση της διοίκησης να χορηγήσει δύο πλήρεις τριετείς υποτροφίες (μία για τον αγροτικό και μία για τον διατροφικό κλάδο) στο προπτυχιακό τμήμα του Perrotis College σε μαθητές που θα επιλέξει η Αρχιεπισκοπή. «Με την επίσκεψή σας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή μας κάνατε διαφορετικούς ανθρώπους. Μας φέρατε τα δώρα της αγάπης, της ευλογίας και του Χριστού. Η Σχολή θα σας θυμάται πάντοτε», τόνισε ο Δρ. Πάνος Κανέλλης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι για τις ανάγκες της μεταλαμπάδευσης γνώσης και πρακτικών στα ζητήματα της εκπαίδευσης του αγροδιατροφικού τομέα έχει ήδη συσταθεί ολιγομελής ομάδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τα μέλη της οποίας θα συνεργαστούν στενά με εκείνα της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμη και τις επόμενες μέρες. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας. Στόχος μας να προσφέρουμε και εμείς ένα λιθαράκι στο υπέροχο έργο που ξεκινήσατε πριν από πολλά χρόνια», τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (από την Παρασκευή 19 Μαΐου έως τη Δευτέρα 22 Μαΐου) είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις, να συναντήσει τη διοίκηση και το εκπαιδευτικό προσωπικό και φυσικά να συνομιλήσει με μαθητές της Σχολής και σπουδαστές του Perrotis College. Το πρωινό του Σαββάτου, περπάτησε στον ελαιώνα «Τσάτσου», ενημερώθηκε για το οινοποιείο και το σαλιγκαροτροφείο κι είδε από κοντά τα εκπαιδευτικά θερμοκήπια των μαθητών. Ζήτησε να πληροφορηθεί για τον τρόπο

TOP NEWS