Ο Αρχιεπίσκοπος για Φίλη και Γαβρόγλου

  • Dogma
Αρχιεπίσκοπος

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και στην συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς αφήνοντας αιχμές για τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Φίλη και δεσμεύοντας τον κ. Γαβρόγλου για αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε στο Σύνταγμα και στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 που προβλέπει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, αλλά και στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας που ορίζει στο άρθρο 9, παρ. Ε΄ ότι παρακολουθεί (η Δ.Ι.Σ.) το δογματικόν περιεχόμενον των διά τα σχολεία της Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαιδεύσεως προοριζομένων διδακτικών βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Μίλησε για τις αλλαγές και την μεταρρύθμιση στο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και θύμισε τις συναντήσεις και τις συνεργασίες που είχαν οι αρμόδιες επιτροπές.

Μιλώντας για την συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε πως το Υπουργείο δημοσίευσε, τα κατά την άποψή του, Φ.Ε.Κ. (Β΄, 2920, 2906) με τα αναλυτικά προγράμματα χωρίς πληροφόρηση της Εκκλησίας, διότι πίστευε και ίσως πιστεύει ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη στο δογματικό κυρίως περιεχόμενον των διδασκομένων βιβλίων των Θρησκευτικών. Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι αυτό εξηγεί και τη διχογνωμία των ανακοινώσεων της συσκέψεως Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως άλλα ανακοίνωσε η επίσημη σύσκεψη και άλλα υπεστήριξε και υποστηρίζει ο τότε Υπουργός μέχρι σήμερα (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 11-6-2017) λέγοντας «Εγώ μπορεί να έφυγα, τα νέα Θρησκευτικά έμειναν».

Ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε, επίσης, στο Σώμα της Ιεραρχίας δήλωση του Υπουργού Παιδείας προς τον ίδιο ότι «αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε». Κάτι, το οποίο δεσμεύει τον Υπουργό για μία καλή συνεργασία.

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου εδώ

TOP NEWS