Ο Αρχιεπίσκοπος στα ονομαστήρια του Χαλκίδος Χρυσοστόμου

  • Dogma
χρυσοστόμου

Με την επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Το εσπέρας του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2016 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και Σαλώνων κ. Αντωνίου και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών, συνοδών των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, ενώ προς το τέλος του Εσπερινού προσήλθε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος άγιος Θεσσαλιώτιδος, αναφερθείς στο πρόσωπο του Ι. Χρυσοστόμου, ενώ ευχήθηκε με γεμάτους αγάπη λόγους και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για τα ονομαστήριά του.

Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρό τους κ. Λάμπρο Γκάνη, για να τιμήσουν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, οι τ. Δήμαρχοι Χαλκιδέων κ. Χαράλαμπος Μανιάτης και κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, ο ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως και τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπύρος Αθανασίου κ.ά.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Ιεράρχες για την παρουσία και τις ευχές τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, με πολλή εγκαρδιότητα, και όλους τους Κληρικούς και τους λαϊκούς αδελφούς για την παρουσία και την αγάπη τους.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, εψάλη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου και ετελέσθη, εν συνεχεία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συμπροσευχομένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ετίμησε εξόχως τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη, και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή και αρκετών Ιερέων.

imx_ixrysosostomou-2016-034 imx_ixrysosostomou-2016-038

Τον θείο λόγο κήρυξε ο εορτάζων Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας – Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Άγιο, λαμβάνοντας αφορμή από την πλούσια Υμνολογία του, και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Χρυσόστομος «πέραν της αγιωτάτης ζωής του, εξέφραζε με απόλυτη σαφήνεια τον λόγο του Θεού και τα δόγματα της Εκκλησίας… Κι αυτό, διότι “κατέμαθε την σοφίαν εξ ύψους και την χάριν των λόγων παρά Θεού”, που σημαίνει, ζούσε ως «”σκεύος Θεού”» και γι’ αυτό, όπως συνέχισε ο ομιλητής, «…αν και δοκιμάστηκε ο ίδιος σαν το χρυσάφι στο καμίνι, με τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες που υπέστη, όταν μάλιστα είχε να αντιμετωπίσει και την έχθρα των “συναδέλφων” του επισκόπων και την παραφροσύνη της βασίλισσας, βγήκε νικητής. Και πρεσβεύει στον Θεό για εμάς. Τον Θεό, για τον Οποίο αγωνίστηκε ”ζέων τω πνεύματι”».

Παράλληλα, ααπευθυνόμενος στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, ο διάκονος του θείου λόγου είπε και τα εξής: «Τὸ κρυστάλλινο ήθος Σας, η αψεγάδιαστη βιοτή Σας, η ανιδιοτελής προσφορά Σας, ο πύρινος πατερικός Σας λόγος και το ανύστακτο ενδιαφέρον Σας, για την κατά Θεόν πρόοδο του ποιμνίου Σας, είναι για εμάς, τα πνευματικά Σας παιδιά, ανεκτίμητα δώρα. Μας ανδρίζει και μας καταρτίζει το δικό Σας παράδειγμα ζωής».

 

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον ευρισκόμενον επί της Ωραίας Πύλης Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την τιμητική παρουσία του στα ονομαστήριά του, ενώ του μετέφερε και εξ ονόματος του Ιερού Κλήρου και του Ευσεβούς Λαού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος τα θερμότατα συγχαρητήρια για την πρόσφατη ανακήρυξή του ως Επιτίμου Διδάκτορος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία αποτελεί, όπως τόνισε, δίκαιη αναγνώριση της ουσιαστικής προσφοράς του Μακαριωτάτου στην Εκκλησία της Ελλάδος και τις Θεολογικές Σπουδές, για την οποία προσφορά η Χαλκίδα ιδιαίτερα χαίρει, αφού ο Μακαριώτατος συνεδέθη από τα μαθητικά του χρόνια με την Πόλη μας, αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Χαλκίδος, διηκόνησε την Τοπική Εκκλησία ως Κατηχητής, ενώ ασχολήθηκε και ως επιστήμων με τα Μεσαιωνικά Μνημεία της Εύβοιας, συγγράφοντας ένα εξαιρετικό τόμο, περί του ζητήματος αυτού.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους αγίους Ιεράρχες, τις τίμιες συνοδείες τους και ιδιαιτέρως τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα, τους αγίους Ιεροψάλτες, οι οποίοι υπό την διεύθυνση των Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού κ. Γεωργίου Καραγκούνη και κ. Ιωάννου Δέδε έψαλλαν θαυμασιώτατα τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία και τον ευσεβή λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας για την ποικιλότροπη καθημερινή τους αγάπη και την στήριξή τους στο επισκοπικό του έργο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστία προς τον ομιλητή π. Χρυσόστομο, για τους γεμάτους αγάπη και υιική στοργή λόγους του, προς το πρόσωπό του.

Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την χαρά του που, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη και τον Πρωτοδιάκ. Ιωάννη Μπούτση, βρέθηκε στην Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Ι. Χρυσοστόμου στην Χαλκίδα και μάλιστα στον ιστορικό Μητροπολιτικό της Ι. Ναό, στον οποίον, όπως είπε και ο ίδιος εκκλησιαζόταν ως μαθητής και, μάλιστα, συνεδέθη με τους τότε υπηρετούντες Ιερείς, ενώ εξέφρασε τις θερμότατες ευχές του και προς τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, ο οποίος, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος, διακρίνεται τόσο στο ποιμαντικό του έργο στην Ιερά Μητρόπολη, όσο και στα συνοδικά του καθήκοντα, γνωρίζοντας με σωστούς χειρισμούς να διεκπεραιώνει επιτυχώς κάθε υπόθεση που του ανατίθεται. Κλείνοντας και εκ μέρους και των λοιπών αγίων Αρχιερέων, ευχήθηκε εγκαρδιότατα τα «χρόνια πολλά» προς τον Σεβασμιώτατο.

imx_ixrysosostomou-2016-044

Διαβάστε εδώ:  Χαλκίδος Χρυσόστομος: Τα παιδιά μας είναι πρόθυμα, αλλά από αρκετούς περιφρονημένα και έρημα.

Στη Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκαν η εκ Χαλκίδος καταγομένη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας κ.ά.
Μετά την Θεία Λειτουργία και την αναχώρηση του Μακαριωτάτου και των Αγίων Αρχιερέων, οι Σεβασμιώτατοι Χαλκίδος και Κορίνθου μετέβησαν στο Κοιμητήριο Χαλκίδος, όπου και τέλεσαν νεκρώσιμο τρισάγιο επί του Τάφου του μακαριστού Γέροντός τους, Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου του Α΄ (Βέργη), ενώ, όπως έχει καθιερώσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εδώ και πολλά χρόνια, δεν παρετέθη επίσημο γεύμα, παρά μόνον ο Άρτος και το καθιερωμένο εόρτιο γλυκό κέρασμα προς όλους, στην Εκκλησία.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και του Λαού στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως, κάτω από την όμορφη μελωδία των παιδιών της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Παυλου Κουρμπέτη, τα οποία με πολλή αγάπη προσήλθαν στην γιορτή του πνευματικού τους πατέρα και τραγούδησαν εξαιρετικά γνωστά τραγούδια της πλούσιας ελληνικής μουσικής.

Η Ιερά Μητρόπολις, μέχρι το πεζοδρόμιο εκτός αυτής, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν αυθόρμητα για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη, μεταξύ των οποίων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος – Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Κληρικοί εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, της Τοπικής μας Εκκλησίας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αναστάσιος Πρατσόλης και κ. Ζωή Λιβανίου, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς, Υποστράτηγος κ. Θεόδωρος Τοπούζης – Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δήμαρχος Ερετρίας-Αμαρύνθου κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ, οι τ. Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Χαλκίδας κ. Παναγιώτης Καράβας, πολλοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη τοπικών Συλλόγων και Φορέων, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως μνημονεύονται τα παιδιά που διακονεί ο δραστήριος Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», γέροντες από το Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεώς μας, Διευθυντές Σχολείων και Καθηγητές μαζί με μαθητές τους, Κατηχητές με παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων, εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., αλλά και πλήθος πολύ του Λαού της Πόλεως και της Μητροπόλεως, ενώ πολλοί χριστιανοί από μακρινά μέρη της Ιεράς μητροπόλεως, όπως η Βόρεια Εύβοια και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων, ευχήθηκαν τηλεφωνικά στον Σεβασμιώτατο.

Για ακόμη μια φορά η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία για τα μέλη της Τοπικής Εκκλησίας ώστε καταρχήν να λάβουν ευκαιρία μίμησης του Αγίου και, όπως σε όλες τις εκκλησιαστικές εορτές και πανηγύρεις, να ζήσουν, με κέντρο την Θεία Ευχαριστία, το γεγονός της ενότητας της Εκκλησίας στο πρόσωπο του Επισκόπου και να προσευχηθούν στο Θεό για να Τον στηρίζει στα πολυεύθυνα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

TOP NEWS