Ο Αρχιεπίσκοπος στην Θεσσαλονίκη και στον Άγιο Παΐσιο

  • Dogma
Θεσσαλονίκη

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, μετά την επιτυχή διεξαγωγή της νευροχειρουργικής επέμβασής που υποβλήθηκε στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στη  Θεσσαλονίκη, και ενώ προετοιμάζεται να επανέλθει στην Κύπρο, παραμένει μετεγχειρητικά για διάστημα λίγων ημερών στην συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει προσκυνηματικές επισκέψεις. Την Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016, ο Μακαριώτατος εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Της Λειτουργίας προέστη ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μαζί με το Ιερατείο του Ναού. Ο Ναός Της Του Θεού Σοφίας που κτίστηκε κατά τα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ., είναι ένας από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης, και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Καθεδρικός Ναός της Θεσσαλονίκης αποτελώντας ταυτόχρονα αναγνωρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016, ημέρα απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, o Μακαριώτατος Αρχιεπίκοπος Κύπρου επισκέφθηκε τον ναό της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, όπου τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Ο Μακαριώτατος τέλεσε ευχαριστήρια δέηση καθώς και δέηση για την απελευθέρωση της κατεχόμενης μας νήσου, ενώπιον της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας. Στην επίσκεψη του Μακαριωτάτου στον ναό παρέστη και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.

--_--1 --_--3 --_--5

Η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης διασώθηκε κατά τη μεγάλη καταστροφή του 1922, όταν διακομίσθηκε στη Νέα Μηχανιώνα από τους πρόσφυγες της Κυζίκου. Από την πρόσκαιρη ξύλινη εκκλησία, δίπλα στις σκηνές των προσφύγων, η θαυματουργή εικόνα, που συνδέει τους πιστούς με την πατρίδα των προγόνων και την ευλαβούνται ιδιαίτερα, βρίσκεται σήμερα στον ναό που ανεγέρθηκε επί αρχιερατείας του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκοπίου. Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016, ο Μακαριώτατος μετέβη για προσκύνηση στον τάφο του Αγίου Παϊσίου, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή. Εκεί, τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος και η αδελφότητα της Μονής. Ο Άγιος Παΐσιος ενταφιάστηκε στον χώρο της Μονής, δίπλα από τον ναό του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, ο οποίος ήταν ο ιερέας  που τον είχε βαπτίσει στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος επιστρέφει στην Κύπρο το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Αυγούστου 2016, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα υποδεχθεί την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννη, σύμφωνα με το ήδη δημοσιευμένο πρόγραμμα επισκέψεως του Πατριάρχη Αντιοχείας στην Κύπρο.

TOP NEWS