Μεγάλη η προσφορά της Σχ. Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος»

  • Dogma
βυζαντινής

Η σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου  «Ο Άγιος Αχίλλιος», συμπλήρωσε αισίως 36 χρόνια ζωής.

 

Στην πόλη της Λάρισας λειτουργεί από το 1981 η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου ο «Άγιος Αχίλλιος». Στα 36 χρόνια λειτουργίας της έχει φιλοξενήσει χιλιάδες Λαρισαίους που διδάχτηκαν την Μουσική της Εκκλησίας μας, την Ελληνική Μουσική. Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι που κοσμούν τα Ιερά Αναλόγια της Μητροπόλεως μας, και όχι μόνο, μυήθηκαν στην Τέχνη του Δαμασκηνού μέσα στις αίθουσες της Σχολής από τους πιο καταξιωμένους Δασκάλους της Ψαλτικής Τέχνης.

«Το έργο της Σχολής μας είναι διττό», τονίζει ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων. «Αφενός μεν διδάσκουμε την μουσική ως Τέχνη και Επιστήμη, αφετέρου δε, μεταφέρουμε τον Κατηχητικό και Ιεραποστολικό Λόγο της Εκκλησίας στους μαθητές μας. Δεν ανάγουμε την άγια αυτήν τέχνη σε αυτοσκοπό, αλλά την υπηρετούμε στα αυστηρά πλαίσια που ορίζει η εκκλησία και τα οποία περιχαρακώνουν το εκκλησιαστικό γεγονός. Η Σχολή μας, δηλαδή, δεν είναι απλά ένα οποιοδήποτε Ωδείο, αλλά πυλώνας της τοπικής εκκλησιαστικής διακονίας, που καθοδηγείται από το ανύστακτο ποιμαντικό ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου.

Η Μουσική, και κατεξοχήν η Βυζαντινή, καλλιεργεί πνευματικά τους ανθρώπους, κατευνάζει τα πάθη, προσφέρει ισορροπία και ηρεμία, που τόσο αναγκαία είναι στην εποχή μας. Ιδιαιτέρα στα παιδιά, η μουσική μας είναι βάλσαμο για την αγωνία που βιώνουν στην ταραχώδη εποχή μας, όπου τα πάντα αλλοτριώνονται, οι αρχές και οι αξίες υπονομεύονται, οι σχέσεις κλονίζονται. Η Βυζαντινή Μουσική προσφέρει στα παιδιά αληθινή ψυχαγωγία και υγιή διασκέδαση. Κυρίως, όμως, πνευματική τροφή, την οποία ακούσια στερούνται».

Η φοίτηση στην Σχολή, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το κράτος από το 1987, είναι 5ετής. Περιλαμβάνει όλο το θεματολόγιο των Ακολουθιών της Εκκλησίας μας, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο ύλη του Υπουργείου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, οι μαθητές έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την απόκτηση Πτυχίου ή Διπλώματος, τίτλοι που δίνουν το δικαίωμα διδασκαλίας σε Σχολές, Ωδεία και Μουσικά Σχολεία.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ. στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αχιλλίου.

Στην Σχολή της Μητροπόλεώς μας διδάσκουν οι:

o Σχολάρχης κ. Ηλίας Παπαδόπουλος,
ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αναλήψεως Θεοδόσης Διαμάντης,
ο Χρήστος Ζτιάβας,
ο Απόστολος Παπαγεωργίου,
ο Γεώργιος Ζήσης, και
οι κυρίες Κωνσταντίνα Γρηγοριάδου και Σαΐτη Έλενα (Ευρωπαϊκή Μουσική).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Η Σχολή διαθέτει παραρτήματα στον Τύρναβο (διδάσκει ο πρωτοψάλτης Χριστοφόρος Καρυώτης), στον Πλατύκαμπο και, από φέτος, στην όμορη Γιάννουλη.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

Για δεύτερη χρονιά θα λειτουργήσει στην Σχολή το τμήμα Μουσικής Προπαιδείας, για αγόρια και κορίτσια του Δημοτικού. Ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας, π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, σημειώνει: «Τα παιδιά, θα διδαχθούνε και φέτος ψαλμούς και ύμνους της εκκλησίας μας, αλλά και τραγούδια, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι αφενός μεν η μουσική, πνευματική και νοητική καλλιέργεια των παιδιών, η ευχάριστη γνωριμία τους με την μουσική, η εκμάθηση και κατανόηση της θείας λειτουργίας με τρόπο προσαρμοσμένο στην παιδική αντίληψη, και αφετέρου η δημιουργία της Παιδικής Βυζαντινής Χορωδίας της Μητροπόλεώς μας».

Τα δίδακτρα της Σχολής είναι τα χαμηλότερα στον χώρο, με ιδιαίτερες εκπτώσεις στις ευπαθείς ομάδες. Η Ευρωπαϊκή Μουσική διδάσκεται δωρεάν.

Επικοινωνία:
Λάρισα: ‎2410536587, κ. Διαμάντης ‎6938999122
Τύρναβος: κ. Καρυώτης ‎66977258964
Πλατύκαμπος: π. Βησσαρίων ‎6973807796
Γιάννουλη: π. Ιωάννης ‎6945896675

TOP NEWS