Ο Ιλίου Αθηναγόρας στην ιερατική σύναξη της Μητροπόλεως Εδέσσης

  • Dogma
Ιλίου

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η 4η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ψυχική εξάντληση των κληρικών».

Ο Σεβασμιώτατος Ιλίου στο πρώτο μέρος της εισηγήσεώς του περιέγραψε την έννοια της ψυχικής εξαντλήσεως με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης, υπογραμμίζοντας ότι η έννοια αυτή συνδέεται με όλους όσους εργάζονται σε καίριες ή διοικητικές θέσεις, όπως π.χ. ιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί κ.λπ. Ένας από τους ορισμούς που δόθηκαν για την ψυχική εξάντληση την προσδιορίζει ως «εξουθένωση ή αποτυχία ειδικά στην εργασία ή στην καριέρα». Οι ειδικοί επιστήμονες περιγράφουν τέσσερα διαδοχικά στάδια του φαινομένου. Του ενθουσιασμού, της αμφιβολίας και αδράνειας, της απογοήτευσης και ματαίωσης και τέλος της απάθειας.

cof
Στο δεύτερο μέρος της εισηγήσεως, ο Σεβασμιώτατος Ιλίου παρουσίασε την πνευματική διάσταση του φαινομένου, προτείνοντας λύσεις για την πρόληψη και αντιμετώπισή του από τους κληρικούς. Χρειάζεται να θέτει κανείς συχνά στον εαυτό του το ερώτημα, αν τα κίνητρά του για την επιλογή της ιερωσύνης είναι ανιδιοτελή ή υπεισέρχονται σε αυτά και άλλα ιδιοτελή, όπως π.χ. η αναγνωρισιμότητα και ο θαυμασμός των άλλων. Επίσης θα πρέπει να μένει σταθερός στην αποδοχή του θελήματος του Θεού, όσο και αν αυτό μπορεί να συνεπάγεται κάποιες φορές πλήγματα στην προσωπική του αξιοπρέπεια (βλέπε ναρκισσισμό), γεγονός που παρουσιάζεται πολύ χαρακτηριστικά στην περίπτωση του προφήτη Ιωνά. Ακόμη ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ψυχικής εξάντλησης είναι να αναγνωρίζουμε με υγιή τρόπο τα σφάλματά μας και να στρεφόμαστε στην έμπρακτη προσφορά προς τους άλλους, όπως συνέβη στην περίπτωση του αποστόλου Πέτρου, ο οποίος από την άρνηση έφθασε στην υπέρτατη θυσία. Τέλος, η προσευχή φαίνεται ότι αφήνει περιθώριο στον Θεό να μετατρέψει κάθε ανθρώπινη αποτυχία και ακηδία σε λυτρωτική παρέμβαση και ανάσταση.

Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, κατά το πέρας της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ έλαβε τον λόγο και ευχαρίστησε θερμά τον προσκεκλημένο ιεράρχη για την παρουσία του και την αρτιότητα των λόγων του.
Στο δεύτερο μέρος της συνάξεως οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως ενημερώθηκαν για επίκαιρα ζητήματα της ιερατικής διακονίας τους.

TOP NEWS