Ο Καισαριανής Δανιήλ στην ιερατική σύναξη Εδέσσης

  • Dogma
καισαριανής

Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου στις 11.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε η 5η Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας για το Εκκλησιαστικό Έτος 2016-2017 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Έδεσσα.  Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Αλιείς, ποιμένες, γεωργοί, οικοδόμοι».

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, οι ονομασίες αλιείς, ποιμένες, γεωργοί και οικοδόμοι δόθηκαν από τον Κύριο στους μαθητές του και περιγράφουν τους άξονες της ιερατικής διακονίας. Έτσι η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει στην ιερατική αυτοσυνειδησία των κληρικών.

1wIMG_20170206_113438

Η ονομασία του αλιέως παραπέμπει στην υπομονή, στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός και στην προσεκτική προετοιμασία για την αλιεία των ανθρώπων. Η ονομασία του ποιμένος προϋποθέτει την γνώση των ποιμαινομένων και των ιδιαιτέρων αναγκών τους, την καθοδήγηση τους με το προσωπικό παράδειγμα, την αναζήτηση καλής τροφής, δηλαδή την προσφορά του λόγου του Θεού μέσα από την παράδοση της Εκκλησίας. Ο καλός ποιμένας οφείλει να μετρά, να διαφυλάσσει και να τα υπερασπίζεται τους ποιμενομένους, να τους αναζητά όταν χάνονται, να φροντίζει για αυτούς όταν ασθενούν. Αυτό το πρότυπο έδωσε ο ίδιος ο Χριστός, ως καλός ποιμήν, σύμφωνα με τις προρρήσεις των προφητών και την δική Του μαρτυρία, προσφέροντας τον εαυτό του υπέρ των προβάτων. Αντίθετα ο λόγος του Θεού ελέγχει και απορρίπτει τους κακούς ποιμένες. Η ονομασία του γεωργού απαντά πολλές φορές στις παραβολές, όπου μεταξύ άλλων φαίνεται ότι οι εργάτες του ευαγγελίου είναι απλώς διαχειριστές και συνεχιστές του έργου της σωτηρίας των ανθρώπων, το οποίο όμως συντελείται από τον ίδιο τον Θεό. Αλλά και η εργασία του οικοδόμου αποδίδεται στους εργάτες του Ευαγγελίου, σύμφωνα με όσα γράφει ο απόστολος Παύλος στην Α΄ Προς Κορινθίους επιστολή του. Το σώμα του ανθρώπου είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, όπως ναός του Αγίου Πνεύματος είναι και ολόκληρη η Εκκλησία. Έτσι όλα στην Εκκλησία προέρχονται τον ίδιο τον Θεό.

Έργο των ποιμένων της Εκκλησίας είναι να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Θεό και να συμφιλιωθούν με τον Θεό. Αυτό θα συντελεσθεί εφόσον εργασθούν ως καλοί αλιείς, ποιμένες, γεωργοί και οικοδόμοι.

Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και συζήτηση.

TOP NEWS