Ο Πρ. της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Άρτα για την εορτή της Αγ. Θεοδώρας

  • Dogma
Θεοδώρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εορτάστηκε η μνήμη της πολιούχου Άρτης Οσίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης.

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου τελέσθηκε το Αρχιερατικό συλλείτουργο, μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου με αφορμή την εορτής Αγίας Θεοδώρας .

_MG_2283 _MG_2291 _MG_2327 _MG_2381 _MG_2547
«Ο λόγος της Εκκλησίας είναι πάντα επίκαιρος και αυθεντικός χάρη στη μεγάλη χορεία των Αγίων της. Η Αγία Θεοδώρα συγκέντρωσε στο πρόσωπό της πολλές ιδιότητες: της αρχοντοπούλας, της Βασίλισσας, της πιστής συζύγου, της στοργικής μητέρας και τέλος της ασκήτριας-μοναχής. Ένας βίος πλούσιος και πολυτάραχος που είχε ως κέντρο την αγάπη στο Θεό και τον άνθρωπο. Γι΄ αυτό αγαπήθηκε τόσο από τους υπηκόους του Δεσποτάτου. Γι΄ αυτό τιμάται από του σημερινούς Αρτινούς και όχι μόνο», τόνισε μεταξύ άλλων στον κηρυκτικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος.

_MG_2691 _MG_2709 _MG_2750 _MG_2755 _MG_2806
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μεγάλη λιτάνευση της Λάρνακας και της Εικόνας της Αγίας στις κεντρικές οδούς της πόλεως, όπου ο πιστός λαός ανέμενε δια να λάβει την ευλογία της Αγίας.

_MG_2840 _MG_2907 _MG_2970 _MG_2986 _MG_2997
Τις λατρευτικές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο προσφώνησε και ευχαρίστησε για την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος.

_MG_3009 _MG_3108 _MG_3035 _MG_3142 1000

Η Οσία Θεοδώρα, τη μνήμη της οποίας τιμά σήμερα 11 Μαρτίου η Εκκλησία, γεννήθηκε περί το έτος 1210 μ.Χ. πιθανότατα στην Θεσσαλονίκη και υπήρξε γόνος της μεγάλης και αρχοντικής βυζαντινής οικογένειας Πετραλείφα (νορμανδικής καταγωγής), η οποία εγκατεστημένη αρχικά στο Διδυμότειχο προσέφερε πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στην αυτοκρατορία και τιμήθηκε με υψηλά αξιώματα. Ο πατέρας της Ιωάννης είχε τον τίτλο του σεβαστοκράτορος και ήταν διοικητής Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

TOP NEWS