Ο «Θεόδωρος Φωκαεύς» τίμησε τον Δημοσθένη Παϊκόπουλο

  • Dogma

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κορυφαία μουσική εκδήλωση στα Πρωτοκλήτεια 2014 της Βυζαντινής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», προς τιμήν του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου, την Κυριακή στο ναό του Απόστολου Ανδρέα Πατρών.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κορυφαία μουσική εκδήλωση στα Πρωτοκλήτεια 2014 της Βυζαντινής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», προς τιμήν του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου, την Κυριακή στο ναό του Απόστολου Ανδρέα Πατρών.

Ξεκινώντας τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της μουσικής του ιστορίας, ο Βυζαντινός χορός, σε συνεργασία με την μητρόπολη Πατρών, τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως και τη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, αποφάσισε να τιμήσει για την τεράστια και ανεκτίμητη προσφορά του στην Εκκλησιαστική- Βυζαντινή μουσική Παράδοση της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έναν απ’ τους τελευταίους μεγάλους Πρωτοψάλτες της Πόλης, τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της Βυζαντινής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ. Γεώργιος Βέργος, αφού αναφέρθηκε στην πολιτιστική πορεία, τις πιο αξιοσημείωτες εκδηλώσεις και το πλούσιο δισκογραφικό έργο του χορού, κατέληξε καταδεικνύοντας την αξία του τιμωμένου προσώπου, λέγοντας πως η χορωδία σήμερα θα απονείμει τιμητική διάκριση για το έργο του «στον υπέροχο Πρωτοψάλτη, τον εξαίρετο μουσικό, τον μεγάλο Δάσκαλο, τον προικισμένο συγγραφέα, τον έμπειρο χοράρχη, τον σεμνό και γλυκύτατο αυτόν άνθρωπο, «τον κυρ- Δημοσθένη της καρδιάς και της ψυχής μας».

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η χορωδία έψαλλε ύμνους προς τιμήν του Πρωτόκλητου Απόστολου Ανδρέα ενώ στο δεύτερο απέδωσε επιλεγμένα, διαχρονικά Βυζαντινά μέλη, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της κ. Χ. Θεοτοκάτου.

Ο 46μελής χορός εκτέλεσε το μουσικό του πρόγραμμα σύμφωνα προς το γνήσιο Πατριαρχικό ύφος, με αξιοζήλευτη συνοχή και μαθηματική ακρίβεια ως προς τον χρόνο, όπως ο ίδιος ο κ. Παϊκόπουλος επεσήμανε στην ομιλία του, με πλήρη αρμονία μέλους- ισοκρατήματος, αποσπώντας το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα του πολυπληθούς ακροατηρίου.

Στο τελευταίο κομμάτι της συναυλίας, ο χοράρχης κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος, παρουσίασε το βιογραφικό και το τεράστιο έργο του κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου και στη συνέχεια η χορωδία απέδωσε τρία μουσικά του μέλη, επιλογή από τις Καταβασίες των Χριστουγέννων, το Χερουβικό και το Τρισάγιον- Δύναμις, στο οποίο τον Βυζαντινό χορό διεύθυνε ο ίδιος ο κ. Παϊκόπουλος και απέδωσε μονωδιακά το «Άγιος Αθάνατος», χειροκροτούμενος θερμά από τους παρευρισκομένους.

Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξήρε τον ζήλο, το πάθος και το έργο του προέδρου, του χοράρχη και των μελών του Βυζαντινού χορού «Θεόδωρος Φωκαεύς», αναγνωρίζοντας την μεγάλη του πρόοδο που τον έχει καθιερώσει μουσικά και καταξιώσει πανελληνίως και την άριστη παρουσία του, λέγοντας πως «δεν νοούνται Πρωτοκλήτεια χωρίς την συμμετοχή του Φωκαέως».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ήθος, τον άριστο χαρακτήρα και την ανεκτίμητη μουσική προσφορά του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου, απονέμοντάς του την τιμητική πλακέτα που ετοίμασε γι’ αυτόν η χορωδία του «Φωκαέως».

Μετά την συγκινητική ομιλία του κυρ- Δημοσθένη, που αναφέρθηκε στα χρόνια του στην Πόλη και την ιεροψαλτική του πορεία, ακολούθησαν οι ευχαριστίες του για την εκδήλωση προς την μητρόπολη Πατρών και τη χορωδία Θεόδωρος Φωκαεύς, στην οποία εξέφρασε και τα συγχαρητήριά του για την μουσική της απόδοση.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ

TOP NEWS