Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο σεμινάριο Κατηχητών από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

  • Dogma
θεσσαλιώτιδος

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων θέλοντας να συμβάλει στην καλύτερη κατάρτιση και συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας στο έργο της Κατηχήσεως, αλλά και όσων ασκούν εκπαιδευτικό και κοινωνικό λειτούργημα, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία και φέτος, την λειτουργία επιμορφωτικού σεμιναρίου κατηχήσεως. Το 2ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2016.

Ομιλητής ήταν ο κ. Ηλίας Λιαμής, Διδάκτωρ Θεολογίας, Μουσικοπαιδαγωγός, Συγγραφέας και πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το θέμα που ανέπτυξε είχε ως τίτλο: «Ο Κατηχητής ως πνευματικός ηγέτης και εμπνευστής».

Ο χώρος που διεξάγονται τα σεμινάρια των κατηχητών είναι το πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Καρδίτσα. Η προσέλευση των κατηχητών ήταν μεγάλη και παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Λιαμή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Ηλία Λιαμή για τον κόπο του να έρθει από την Αθήνα για να παρουσιάσει το θέμα του στο σεμινάριο των Κατηχητών καθώς και όλους τους κατηχητές, κληρικούς και λαϊκούς, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τους κατηχητές να παρακολουθούνε τα σεμινάρια, γιατί καλύπτουν κατά το δυνατόν τις πνευματικές τους ανάγκες αλλά και τις κατηχητικές προκλήσεις της εποχής.

image00011 image00010

Ο κ. Λιαμής στην εμπεριστατωμένη και ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Η διακονία που κάνετε μπορεί να δώσει πολύ εσωτερική χαρά και είναι πολύ σημαντική γιατί έχετε στα χέρια σας ανθρώπινες ψυχές που τις οδηγείτε στο Χριστό. Δεν υπάρχει άλλος ρόλος, ο οποίος να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στο μέλλον, όπως του παιδαγωγού. Το κατηχητικό και η διδασκαλία έχει μια απίστευτη δύναμη. Υπάρχει περίπτωση να περάσει άνθρωπος, ο οποίος θα ακούσει για πίστη και Θεό μια φορά στην ζωή του, από εσάς. Εάν αυτό επιδράσει στην ζωή του, έστω και στο ελάχιστο, ο λόγος σας ή το έργο σας έχει βάθος χρόνου περίπου 80 χρόνια. Ο ρόλος του κατηχητή έχει νόημα. Δεν είναι κόπος μάταιος. Ένα και μόνο μάθημα την Κυριακή μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο παιδί. Ο ρόλος του κατηχητή είναι ρόλος καίριος. Η παρουσία του κατηχητή σε μια τάξη κατηχητικού είναι μια θέση ηγετική. Ο ηγέτης πρέπει να είναι ένας πνευματικός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με αρχές, με αξίες. Είμαστε ηγέτες στην διακονία μας.

Αν δείτε να σας ακολουθούνε άνθρωποι, είναι γιατί είδαν την φωτιά την δική σας. Έχετε μια διαδρομή και τους πάτε από κάπου που δεν είναι καλά σε κάτι που είναι καλύτερα. Αν πετύχει κάτι, ο,τιδήποτε, είναι γιατί υπήρχε ένας σωστός ηγέτης. Ο ηγέτης αναλαμβάνει να οδηγήσει κάποιους προς ένα όραμα, που έχει ο ίδιος δημιουργήσει ή έχει ενστερνιστεί απόλυτα. Η πίστη στο όραμα της Εκκλησίας είναι σε θέση να μεταμορφώσει τους ανθρώπους που έχετε μπροστά σας. Ο ηγέτης πρέπει να είναι ικανός να καθοδηγεί και να υποστηρίζει. Τα παιδιά θέλουν αλήθεια. Μόνο η Εκκλησία έχει μείνει για να θυμίζει στον άνθρωπο την αξία του. Αυτό είναι κατήχηση. Να πεις στο παιδάκι πόση αξία έχει. Και τι έκανε ο Θεός για αυτό. Και όχι τι αμαρτίες έκανε και πόσες φορές θα εκκλησιάζεται. Σωστά όλα αυτά αλλά όχι αυτοσκοπός. Να βάλετε στόχο ότι το παιδί που έχω στα χέρια μου, τον Ιούνιο, να φύγει πιστεύοντας ακράδαντα ότι είναι μια ύπαρξη με αξία και ελπίδα».

image00002

image00002

Στην πολύ ωραία ομιλία του ο κ. Λιαμής στην συνέχεια ανέφερε πως:

«Ο άνθρωπος που πιστεύει δεν λυγίζει εύκολα, έχει αντοχές. Εύκολα ξανασηκώνεται. Όσο πιο πολύ πίστη έχεις τόσο πιο εύκολα στέκεσαι στα πόδια σου ξανά. Ο άνθρωπος που πιστεύει, κάθε πρωί, έχει λόγο να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Έχει λόγο και νόημα για την ημέρα που έρχεται. Έχει διαρκή ικανοποίηση, δηλ. χαρά, γέλιο, ευχαρίστηση. Νιώθει διαρκή δέσμευση. Ανήκω σε κάτι το οποίο είναι πέρα από την μικρή μου την ζωή. Εξυπηρετώ μεγάλο στόχο, όχι τον εγωισμό μου».

Και τέλος μιλώντας για την πνευματικότητα ανέφερε:

«Η πνευματικότητα δίνει νόημα σε έναν κόσμο μάταιο. Πνευματικότητα ονομάζεται να βλέπεις τον κόσμο και να μεταδώσεις στα παιδιά που έχεις μπροστά σου, το πώς βλέπει ο Θεός τον κόσμο και τους εαυτούς μας. Ο εαυτός μας, χωρίς την ματιά του Θεού πάνω μας, δεν αντέχετε. Τα παιδιά που έχουμε μπροστά μας, εάν δεν τα δούμε με την ματιά που τα βλέπει ο Θεός, είναι 20 ενοχλητικά παιδιά που μας τρώνε τον χρόνο μας. Τι μπορεί να δώσει υπομονή για να αντέξεις αυτά τα πλάσματα; Ένα μόνο. Ότι αυτά τα παιδιά για τον Θεό, είναι κοσμήματα. Δεν έχεις δικαίωμα να δεις τα παιδιά που έχεις μπροστά σου, με διαφορετικά μάτια από ότι τα βλέπει ο Θεός. Στην πίστη μας κάθε παιδί είναι πολύτιμο και δεν θα ξαναπεράσει τέτοιο πλάσμα πάνω στην γη. Αυτή είναι η ματιά του Θεού στους ανθρώπους. Και όταν στα μυστήρια λέμε ότι προσλαμβάνουμε την χάρη του Πνεύματος, ενωνόμαστε με την ματιά του Θεού για τα πράγματα. Και σε συνέχεια και εξέλιξη αυτού, αποκτούμε αυτό που οι πατέρες λένε διάκριση. Δηλ. έχουμε μπροστά μας 20 παιδιά και ξέρω ότι πρέπει να μιλήσω διαφορετικά στο καθένα, με ηρεμία, ταπείνωση και γλυκύτητα. Αυτό δεν είναι κατόρθωμα δικό μου, το διδάσκουμε με την χάρη του Θεού».

Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με κέρασμα. Και ο υπεύθυνος του γραφείου νεότητας π. Πναγιώτης Καλλιώρας υπενθύμισε σε όλους την Κυριακάτικη συνάντησή τους 18 Δεκεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί στον σκεπαστό χώρο της δημοτικής αγοράς στην Καρδίτσα η εορτοαγορά των κατηχητικών για την ενίσχυση των παιδιών στα σχολεία της πόλης μας που αδυνατούν να πάρουν το δεκατιανό τους. Τόνισε πως πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή την φιλανθρωπική προσπάθεια για να βοηθήσουμε τα παιδάκια της πόλης μας που έχουν ανάγκη.

TOP NEWS