Ολοκληρώθηκε το μουσικολογικό συνέδριο του Σχολείου Ψαλτικής

  • Dogma

Με επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη μέρα του Διεθνούς, επετειακού μουσικολογικού Συνεδρίου, με τίτλο «1814 – 2014. 200 χρόνια από την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου», που διοργάνωσε το «Σχολείον Ψαλτικής», στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στην αίθουσα “Banquet”, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ξένη Δημοσίευση

Με επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη μέρα του Διεθνούς, επετειακού μουσικολογικού Συνεδρίου, με τίτλο «1814 – 2014. 200 χρόνια από την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου», που διοργάνωσε το «Σχολείον Ψαλτικής», στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στην αίθουσα “Banquet”, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στις επιστημονικές συνεδρίες της δεύτερης ημέρας, ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματεύθηκαν θέματα ενταγμένα στις θεματολογίες «Θεωρία» και «Ιστορία».

Στη βραδινή συναυλία, με την οποία και έληξαν οι εργασίες του Συνεδρίου, οι βυζαντινοί χοροί «Εν ψαλτηρίω», «Ανατολική Μουσική Παράδοση» και η χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, υπό τη διεύθυνση των κκ. Κωνσταντίου Φωτόπουλου, Μιλτιάδη Παππά και Δημοσθένη Παϊκόπουλου, απέδωσαν μέλη των τριών τιμώμενων διδασκάλων, Χρυσάνθου του εκ Μαδύτων, Γρηγορίου του Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου του Χαρτοφύλακος.

Στο τέλος της συναυλίας, ο βυζαντινός χορός «Εν ψαλτηρίω», ο οποίος τραγούδησε «ωδή εγκωμιαστική εις τους τρεις διδασκάλους», που γράφτηκε και μελοποιήθηκε ειδικά για την επέτειο των 200. Εξ’αφορμής αυτού του «ύμνου» στους τρεις διδασκάλους, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης, στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, κκ. Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και Κωνσταντίνο Μπουσδέκη για την ιδέα και την υλοποίησή της, υπογράμμισε την άρρηκτη σχέση βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής με τη λαϊκή μουσική και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δράση του Σχολείου Ψαλτικής, το οποίο δραστηριοποιείται στα όρια του Δήμου του αλλά και την υπόσχεση ότι θα συνεχίζει να το στηρίζει, όπως πάντοτε μέχρι τώρα.

Τιμητική πλακέτα στο χοράρχη, Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ. τ. Χ. Ε, κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο, απένειμε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ενώ στο χοράρχη, Άρχοντα Α΄Δομέστικο της Μ. τ. Χ. Ε, κ. Μιλτιάδη Παππά, ο πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, π. Χρίστος Κυριακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου.

Στο λόγο του, ο είς εκ των ιδρυτών του Σχολείου, κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, ευχαρίστησε τους συνέδρους και συμμετέχοντες στο συνέδριο για τα όσα πολύ ενδιαφέροντα κατέθεσαν και ευχήθηκε η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει ένα λιθαράκι στην επιστήμη της Βυζαντινής Μουσικολογίας και στην ψαλτική, γενικότερα.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Ιερώνυμο για την υποστήριξη και αιγίδα του συνεδρίου, τους μητροπολίτες Πειραιώς και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, για την έμπρακτη στήριξή τους ως χορηγών καθώς και τους υπόλοιπους χορηγούς, «Εκδόσεις Σταμούλη» και «Αχελώος ΤV».

Τέλος, ευχαρίστησε τους χοράρχες και τους χορωδούς για την τιμητική αποδοχή της προσκλήσεως του Σχολείου, την οργανωτική επιτροπή και όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο καθώς και το φιλομαθές και φιλόμουσο ακροατήριο που παρέστη στις εργασίες του συνεδρίου.

TOP NEWS