Ονομαστήρια Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Χρυσοστόμου

  • Dogma
ελευθερουπόλεως

Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος άγει τα ονομαστήριά του.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου ο οποίος και ομίλησε επίκαιρα και συγχοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου. Παρουσία του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως, των Αρχών του τόπου και πλήθους πιστών της επαρχίας Παγγαίου.

eleuth3 eleuth7

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό η Ακολουθία του Όρθρου της εορτής και στην συνέχεια Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου πλαισιωμένου υπό Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου αναφερόμενος στην ζωή και το έργο του Αγίου Πατρός Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, του ανθρώπου που σαγήνευσε και συνεχίζει να σαγηνεύει χιλιάδες ανθρώπων μέσα από τα διαχρονικά ανεπανάληπτα συγγραφικά έργα Του.

eleuth7 eleuth9 eleuth10

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη, προσφώνησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Μπένος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως:

«Σήμερα, αγαπητοί μου Αδελφοί και Πατέρες, διπλή εορτή άγει η τοπική μας Εκκλησία. Πρωτίστως τιμά, όπως όλη η Ορθοδοξία, την ιερά μνήμη του κορυφαίου Πατρός και Διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Δευτερευόντως δε εορτάζει τα Ονομαστήρια του σεπτού Ποιμενάρχου της, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου. Γι’ αυτό και τα πιστά της τέκνα, Κληρικοί και λαϊκοί, από χθες με χαρά πνευματική συμμετέχουν στις πανηγύρεις της.

eleuth11 eleuth15

Και ο μεν ιερός Χρυσόστομος δικαίως τιμάται, διότι με την ζωή του την υποδειγματική και το όλο έργο του, το ποιμαντικό και διδακτικό, ωφέλησε την Εκκλησία όσο ελάχιστοι εκκλησιαστικοί άνδρες. Με τη θυσιαστική του ζωή έδειξε, πως πρέπει να ζει και να πολιτεύεται ο κάθε πιστός χριστιανός και προπάντων ο εκκλησιαστικός ηγέτης. Με το διδακτικό του δε έργο έγινε ο καλύτερος ερμηνευτής του πνεύματος του Ευαγγελίου.

Αλλά και ο Επίσκοπός μας πάλι είναι άξιον να δέχεται σήμερα την ευγνωμοσύνη και την τιμή μας, διότι είναι εν τοις πράγμασι ο πνευματικός μας πατέρας και ποιμενάρχης. Και τις ιδιότητες του αυτές τις φανερώνει επί μία δεκαετία και πλέον με τον καλύτερο τρόπο. Θαυμαστής και ισόβιος μελετητής του θείου Χρυσοστόμου μας κάμει γνωστές τις διδασκαλίες του αγίου Πατρός της Εκκλησίας μας με το κήρυγμά του και τις συγγραφές του. Προπάντων αγωνίζεται να αντιγράψει κατά δύναμιν και να βιώσει τις ποιμαντικές αρετές και τις κηρυκτικές αρχές του μεγάλου Πατρός και Διδασκάλου, που τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.

Γι’ αυτό και εξ ονόματος όλων των πιστών τέκνων της τοπικής μας Εκκλησίας, Κλήρου και λαού, καθηκόντως εκφράζομε προς την Σεβασμιότητά του τον βαθύ σεβασμό και την αγάπη μας και του ευχόμαστε από καρδίας υιικής έτη πολλά και δημιουργικά επ’ αγαθώ της αγίας μας Εκκλησίας. Αμήν»

eleuth17

Εν συνεχεία αντιφώνησε, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με την σειρά του, ευχαρίστησε τον επίσης εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και άπαντας τους Ιερείς της Μητροπόλεως, τους εκπροσώπους των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και τον ευσεβή λαό της επαρχίας Παγγαίου, για τη συμμετοχή στα ονομαστήριά του. Αναφέρθηκε στο πολυεύθυνο και επίμοχθο έργο της Αρχιερατικής διακονίας του, επισημαίνοντας ότι πρώτιστη προτεραιότητά του αποτελεί πάντοτε το συμφέρον της Εκκλησίας και η πνευματική προαγωγή του τόπου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου και πλήθος πιστών ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως όπου εκεί εδέχθη τις εγκάρδιες ευχές των πιστών.

TOP NEWS