«Ορθοδόξων Τέχνη» στην 79η ΔΕΘ

  • Dogma

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία και τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη θα παρουσιάσει φέτος καινοτομώντας η 79η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (6- 14/9) με τίτλο «Ορθοδόξων Τέχνη».  

Καρεκλά Σοφία

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία και τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη θα παρουσιάσει φέτος καινοτομώντας η 79η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (6- 14/9) με τίτλο «Ορθοδόξων Τέχνη».

Το αφιέρωμα στην Ορθοδοξία και την τέχνη της θα αναπτυχθεί σε έναν από τους κεντρικούς χώρους του εκθεσιακού κέντρου, στο περίπτερο 3, και θα συμμετέχουν σε αυτό φορείς της τοπικής εκκλησίας, επαγγελματίες κι επιχειρήσεις του χώρου.

Το περίπτερο 3 θα στεγάσει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης καθώς και την Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους.

Το μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης είναι ένα πρωτοποριακό εκκλησιαστικό μουσείο, με αναγνωρισμένο κύρος στην ευρωπαϊκή μουσειακή κοινότητα. Τα εκθέματά του θα μεταφερθούν από το Μητροπολιτικό Μέγαρο στον χώρο ενός ειδικά διαμορφωμένου παρεκκλησίου σε φυσικό μέγεθος, εντός του περιπτέρου. Ακριβώς δίπλα, σε αντίστοιχης έκτασης διαμορφωμένο χώρο θα παρουσιάζονται τα προϊόντα που παράγουν και διαθέτουν στο κοινό οι Ιερές Μονές, Σκήτες και κελιά του Αγίου Όρους.

Εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, ιερά άμφια, παλιά Ευαγγέλια, αγιογραφημένα χειρόγραφα, εγκόλπια, σταυροί και πολλά άλλα εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου θα εκτίθενται στον χώρο της Δ.Ε.Θ. από τις 6 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθως, χειροποίητες βυζαντινές εικόνες φιλοτεχνημένες στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, έργα των γνωστότερων σύγχρονων αγιογράφων και μαθητών της Αθωνιάδας Σχολής, είδη διατροφής τα οποία παράγονται και συσκευάζονται στο Περιβόλι της Παναγίας, μοναστηριακές θεραπείες, εργόχειρα και πολλά άλλα θα διατίθενται μέσω της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους που κλήθηκε να συνδράμει και αυτή με την σειρά της στην ολοκληρωμένη παρουσίαση της θεματικής ενότητας: «Ορθοδόξων τέχνη».

Ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις οργανώνονται από την Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους με στόχο την παρουσίαση της Αθωνικής βιωτής και του αγιορείτικου τρόπου ζωής στους επισκέπτες. Τέλος, περιμετρικά του περιπτέρου 3 θα λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος με εκκλησιαστικά είδη.

TOP NEWS