Παναγία Σουμελά: Το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού στο Μαρούσι

  • Dogma

Σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης και με κάθε επισημότητα ο Δήμος Αμαρουσίου υποδέχθηκε τη θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης και με κάθε επισημότητα ο Δήμος Αμαρουσίου υποδέχθηκε τη θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Η πάνδημος υποδοχή της Ιεράς Εικόνας πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του Ιερού Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου της Παναγίας της Νερατζιωτίσσης υπό τον Σεπτό Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλου, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, αλλά και των Κληρικών της Μητροπόλεως του Δήμου Αμαρουσίου.

Στην τελετή υποδοχής το παρών έδωσαν, επίσης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς επίσης και πλήθος πιστών.

Την Ιερά Εικόνα μετέφερε ο Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καλετζής και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά. Στη συνέχεια η λιτανευτική πομπή με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Αμαρουσίου, τη Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού και άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, μετέφερε την Ιερά Εικόνα στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου, όπου και ετέθη προς προσκύνημα.

Στον Ιερό Ναό τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ενώ ο Μητροπολίτης Κηφισίας κατά την προσφώνησή του, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βέροιας και Καμπανίας και Πρόεδρο του Ιερού Προσκυνήματος κ. Παντελεήμονα, καθώς επίσης και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για τη συναίνεσή τους ως προς την έλευση της θαυματουργής Εικόνας.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Μαρούσι. Έχουμε την τιμή και την ευλογία να υποδεχόμαστε στην πόλη μας την Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Θεοτόκου του Σουμελά. Σύσσωμος ο λαός της πόλης μας, και κυρίως οι Πόντιοι Συμπολίτες μας, αποδίδουν τη δέουσα τιμή σε ένα από τα σημαντικότερα ιερά προσκυνήματα της Εκκλησίας μας, που αποτελεί πηγή έμπνευσης, ελπίδας και δύναμης για τον Ορθόδοξο Ελληνισμό. Γνωρίζω καλά τον ισχυρό και βαθύ συμβολισμό που έχει για τον Ποντιακό Ελληνισμό η Εικόνα της Παναγίας του Σουμελά. Εξίσου βαθιές είναι και οι ρίζες των Ποντίων μέσα στη μακραίωνη ελληνική ιστορία. Γι’ αυτό και δεν αγγίζουν τον Ποντιακό Ελληνισμό οι ανιστόρητες αναφορές που αμφισβητούν τη γενοκτονία τους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, στο μήνυμα που απηύθυνε στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής.

Μια ξεχωριστή νότα στην τελετή υποδοχής έδωσαν ποντιακά συγκροτήματα, τα οποία παρουσίασαν ποντιακούς χορούς προς τιμή του ιερού συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα παραμείνει στο Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού έως τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου το πρωί, οπότε και θα αναχωρήσει για το όρος Βέρμιο όπου και φυλάσσεται.

Κατά τις ημέρες παραμονής της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Μαρούσι, εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θα συγκεντρώνουν φάρμακα στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στο πλαίσιο της δράσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία».

Διαβάστε το πρόγραμμα παραμονής της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Ναό

TOP NEWS