Πανήγυρη Ι.Μ Φιλοθέου Αγίου Όρους

  • Dogma
φιλοθέου

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, 24 Αυγούστου κατά το Παλαιό εορτολόγιο, πανηγύρισε η Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος εγκαταβίωσε σε αυτήν ως μοναχός.

 

Της πανηγύρεως στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος αφίχθη στην Ιερά Μονή το μεσημέρι της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή κατά την επικρατούσα αγιορειτική παράδοση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Μικρός Εσπερινός και στη συνέχεια παρατέθηκε εόρτια τράπεζα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας άρχισε 12ωρη συνεχόμενη Αγρυπνία, η οποία περιλάμβανε τον Μέγα Εσπερινό, τη Λιτή, τον Όρθρο, τις Ώρες, τη Θ. Λειτουργία και την ευλόγηση των κολύβων του εορταζομένου Αγίου. Η Αγρυπνία ολοκληρώθηκε στις 8.00 το πρωί της κυριώνυμης ημέρας, ενώ κατά τη διάρκειά της τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο από το ι. λείψανο του Αγίου.

Η πανήγυρη ολοκληρώθηκε με μοναστηριακή τράπεζα, κατά την οποία έγιναν κατάλληλες στην περίσταση ομιλίες από τον Ηγούμενο και τον προεξάρχοντα Αρχιερέα.

Στην πανήγυρη συμμετείχαν αντιπροσωπείες πατέρων Αγιορειτικών και μη Μονών καθώς και μεμονωμένοι μοναχοί, με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Φιλόθεο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους.

Επίσης, συμμετείχαν πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι συμμετείχαν σε όλες τις τελεσθείσες ιερές ακολουθίες, κατά τις οποίες έψαλλαν μελωδικότατα καλλίφωνοι πολυμελείς χοροί μοναχών και λαϊκών ιεροψαλτών.

Untitled22211111111222 Untitled22211111

TOP NEWS