Πανήγυρης Αγίου Νεκταρίου στην Ηλιούπολη

  • Dogma
Αγίου Νεκταρίου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η σεπτή μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, στο αφιερωμένο προς τιμήν του Ιερό Παρεκκλήσιο του Ενοριακού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ναού. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, αναφέρθηκε δι ολίγων στον τιμώμενο Άγιο Νεκτάριο και τον χαρακτήρισε ως Άγιο της υπομονής. «Απομακρύνεται, άδικα από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, έρχεται στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, ακόμη και βιοπορισμού. Αγόγγυστα και με υπομονή αντιμετωπίζει τα πάντα. Διορίζεται Ιεροκήρυξ Χαλκίδος, αργότερα Διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής. Ο άνθρωπος του Θεού, όσο και αν κυνηγηθεί, δεν χάνεται! Ιδρύει την Μονή της Αγ. Τριάδας στην Αίγινα. Και εκεί αντιμετωπίζει εχθρότητες και συκοφαντίες. Παραμένει υπομονετικός, όπως και κατά την διάρκεια της ασθενείας του μέχρι της κοιμήσεώς του.»

unnamed-1 unnamed-2 unnamed-3 unnamed-4 unnamed-5 unnamed-6 unnamed-7 unnamed-8 unnamed-9 unnamed-10 unnamed-11 unnamed-12

Στην συνέχεια τόνισε ότι στην αγχώδη εποχή μας η υπομονή αποτελεί αρετή απαραίτητη, όπλο για να αντιμετωπίσουμε την ζωή μας. «Η υπομονή έχει πολλές εκφάνσεις:
1. Υπομονή με τον εαυτό μας. Όταν πρέπει να αποδεχθούμε με υπομονή ορισμένα χαρακτηριστικά του εαυτού μας,που δεν αλλάζουν. Από αυτήν την αποδοχή εξαρτάται η ψυχική μας υγεία και ισορροπία.
2. Υπομονή στην εξέλιξη της ζωής μας. Υπάρχει,συνήθως,μια απόσταςη ανάμεσα σ’ αυτό που υπάρχει,που έχουμε,που είμαστε και σ’ αυτό,που θα θέλαμε να υπάρχει,να είχαμε, να είμασταν. Αυτό προκαλεί μία ένταση. Η ένταση αυτή μόνο με την υπομονή μπορεί να αντιμετωπισθεί, για να προχωρήσουμε με σωστά βήματα.
3. Υπομονή με τους ανθρώπους. Χωρίς αυτήν καμμία διανθρώπινη σχέση δεν μπορεί να διατηρηθεί και επιβιώσει. Συζυγία,φιλία,συνεργασία,συμβίωση γενικά.
4. Υπομονή στις δυσκολίες της ζωής. Οικονομικές δυσκολίες,αρρώστιες,θάνατοι. Η υπομονή τότε είναι η λυδία λίθος,που δοκιμάζει την πίστη μας, δηλαδή την εμπιστοσύνη μας στον Θεό.»

unnamed-13 unnamed-14 unnamed-15 unnamed-16 unnamed-17 unnamed-18 unnamed-20 unnamed-21 unnamed

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προέτρεψε το εκκλησίασμα να εμπνέετε από την υπομονή των Μαρτύρων, των Αγίων, του Χριστού πάνω στο Σταυρό, της Παναγίας κάτω από τον Σταυρό και να σκεφτόμαστε, την υπομονή του Θεού με μας τους ανθρώπους και με εμπιστοσύνη στην αγάπη Του, ας αγωνιζόμαστε με υπομονή να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής. Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Κορωνείας ευλόγησε το κόλλυβο του Αγίου και ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου για την πρόσκληση να συνεορτάσουν τη Μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

TOP NEWS