Πανήγυρις ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας στην Ερετρία

  • Dogma
ερέτρια

Με Αναστάσιμη λαμπρότητα πανηγύρισε η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια, την ετήσια εορτή της (Δευτέρα του Θωμά), την Κυριακή 8 και την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016.

Αφ’εσπέρας ετελέσθη στην Ερέτρια ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη, Ιεροκήρυκα και τον Διάκ.Νεκτάριο Ευγενικό, ενώ συμμετείχαν οι Ιερείς των Ενοριών της Ερετρίας και άλλοιΙερείς της περιφερείας και πλήθος χριστιανών, με προεξάρχουσα την ΔήμαρχοΕρετρίας κ. Αμφιτρίτη Αλημπαντέ.

Μετάτο τέλος του Εσπερινού έλαβε χώρα και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος τηςΠαραβουνιωτίσσης, ανά τας οδούς της Ερετρίας. Εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο,υπήρξε η παρουσία νέων κοριτσιών με αναμμένες λαμπάδες που κύκλωναν την Ιερά Εικόνα,ένα έθιμο το οποίο έφεραν οι Γαλλιμίτες από τον Μαρμαρά της Κωνσταντινουπόλεως.

Ανήμερατης πανηγύρεως, Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στησυνέχεια η Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο οΑρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η ιστορία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Παραβουνιώτισσας αρχίζει από τον 7ο αιώνα μ.Χ.,οπότε εικάζεται ότι αγιογραφήθηκε επί Βασιλέως του Βυζαντίου, Ηρακλείου, μετάαπό μία νίκη του κατά των Περσών.

Αγιογράφοι της Εικόνας ήταν 2 ασκητές μοναχοίαπό την Κύπρο, οι Σιλβέστρος και Ησαΐας. Οι μοναχοί αυτοί μαζί με άλλουςχριστιανούς εγκαταστάθηκαν στην Προικόνησο ή αλλιώς στη νήσο Μαρμαρά, στοβουνό, που μέχρι σήμερα ονομάζεται «Παναγιά», όπου ανήγειραν παρά την κορυφήτου βουνού, παρεκκλήσι στο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου δίδοντάς του το όνομα «Παραβουνιώτισσα».

Το1054 κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, ο ναός πυρπολήθηκε και τον16ο αιώνα χτίσθηκε πολύ κοντά ο Ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό πουδημιουργήθηκε το ονόμασαν Γαλλιμή. Μετά από περισσότερα από εκατό χρόνια,βοσκοί, σκάβοντας για να φτιάξουν ένα μαντρί βρήκαν το δάπεδο τουκατεστραμμένου ναού της Παναγίας, μανουάλια καθώς και την εικόνα της Παναγίαςτης Παραβουνιώτισσας. Η ανεύρεση της εικόνας έγινε Δευτέρα του Θωμά, για αυτόκαι καθιερώθηκε να εορτάζεται αυτή την ημέρα.

ερέτρια

Μετά την βίαιη ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, οι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μ.Ασία στην Ερέτρια μετέφεραν από την Γαλλιμή, αντί άλλης περιουσίας, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας, όπως και άλλες 410 εικόνες.

Προς τιμή της Θαυματουργού Εικόνος δημιουργήθηκε ομώνυμη νέα Ενορία στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναο της Παναγίας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού, ο οποίος,με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, υπερπολυτέκνου Ιερέως, Οικονόμου π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, ανεγείρεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ η Ενορία προσφέρει και πλούσιο ποιμαντικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο.

 

 

TOP NEWS