Πανήγυρις Παναγίας Παντάνασσας στην Έδεσσα

  • Dogma
παναγίας

Την συμπλήρωση 40 ετών από την τέλεση των εγκαινίων του εόρτασε ο Ιερός ενοριακός Ναός Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 πανηγυρίζοντας παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, την εορτή της Παναγίας της Παντανάσσης, εικόνα της οποίας φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Την παραμονή, της εορτής της Παναγίας Παντάνασσας το Σάββατο 23/9, στις 18.30 τελέσθηκε Μέγας  Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και μετείχε ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Κατά την έναρξη του Εσπερινού έγινε η υποδοχή τμήματος του ιερού λειψάνου της αγίας οσιομάρτυρος Παρασκευής, το οποίο μετέφερε από την Ι.Μ. Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Ανθίμου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος τόνισε την σιωπηλή επανάσταση της Παναγίας δια της ζωής της, η οποία ήταν πλήρης προσευχής. Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παντανάσσης, του ιερού λειψάνου της αγίας Παρασκευής και του ιερού λειψάνου του αγίου Νεκταρίου.

Το πρωί της Κυριακής (24/9) τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό εορταστικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα, και Εδέσσης, κ. Ιωήλ. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, περιγράφοντας την κλήση των πρώτων μαθητών από τον Ιησού και τονίζοντας την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι σε κάθε ώρα και στιγμή να δεχθούμε τον Κύριο, αν μας επισκεφτεί.

Κατά το πέρας της θείας λειτουργίας τιμήθηκε με την επίδοση επιστηθίου σταυρού ο πολιός Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Παπαχριστοδούλου, εφημέριος του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Σκέπης Εδέσσης, διότι σε αυτόν ανέθεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης κυρός Καλλίνικος το έργο της ανοικοδομήσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου. Ο πατήρ Νικόλαος εργάσθηκε με μεγάλο ζήλο και με την βοήθεια του Θεού έφερε σε αίσιο πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά την αποδοχή της τιμητικής διακρίσεως ο π. Νικόλαος -πολύ συγκινημένος- ομίλησε για τα σημαντικότερα γεγονότα της ανοικοδομήσεως του Ναού. Πολυάριθμοι κληρικοί και πλήθος λαού μετείχαν στις ιερές ακολουθίες, ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος της πόλεως Εδέσσης, κύριος Δημήτριος Γιάννου.

2wFOTO.EFTH._1005 (1) 1wFOTO.EFTH._1004 8wFOTO.EFTH._1021 παναγίας 16wDSC_0291

TOP NEWS