Πανηγυρίζει ο ι. ν. Αγίας Φιλοθέης ομωνύμου Δήμου

  • Dogma
Φιλοθέης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί και εφέτος η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης στον ομώνυμο Δήμο.

Απόψε το απόγευμα θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και το βράδυ (9μμ-1πμ) Ιερά αγρυπνία.

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, ενώ αύριο το απόγευμα στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της εικόνας της Αγίας και στην συνέχεια εσπερινός και Ιερά Παράκληση.

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το 1522, καταγόμενη από την αθηναϊκή αρχοντική οικογένεια γαιοκτημόνων, των Μπενιζέλων. Η Ρηγούλα η Ρεβούλα (Παρασκευούλα), όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, ήταν κόρη του Αγγέλου Μπενιζέλου και της Σηρίγης Παλαιολογίνας, γόνου της ιστορικής βυζαντινής οικογένειας. Καθώς η Ρεβούλα μεγάλωνε, διακρινόταν για το ήθος και την ευφυΐα της.

Σε ηλικία 14 ετών οι γονείς της αποφάσισαν να την παντρέψουν με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Ανδρέα Χειλά, ο οποίος ανήκε σε αρχοντική οικογένεια της Αθήνας. Ήταν ένας γάμος χωρίς τη θέλησή της, που διήρκεσε τρία χρόνια. Έπειτα έμεινε χήρα.

Στα 17 της χρόνια ήταν όμορφη, πάμπλουτη, καταγόμενη από δύο αρχοντικές και σημαντικές οικογένειες, μορφωμένη και ελεύθερη. Εύκολα εννοεί κανείς πόσο περιζήτητη νύφη ήταν και οι σημαντικότερες οικογένειες της Αθήνας, και όχι μόνο, την διεκδικούσαν για νύφη τους. Οι γονείς της την πίεζαν έντονα να συνάψει δεύτερο γάμο, όμως αυτή τη φορά η Ρεβούλα δεν εισάκουσε την επιθυμία των γονέων της, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να ακολουθήσει ασκητική ζωή. Επιδόθηκε σε φιλανθρωπικό έργο και δέκα χρόνια μετά το θάνατο των γονιών της εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη και ίδρυσε στο κέντρο των Αθηνών την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέου κατόπιν οράματος, περί το 1571. Παράλληλα, ίδρυσε μετόχια της Μονής στο Χαλάνδρι, στα Πατήσια, στο Ψυχικό, στην Καλογρέζα και στην Κέα.

TOP NEWS