Παρουσίαση του προγράμματος Ρομά της Ι.Μ. Ιλίου στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Dogma
Ρομά

Νέα διάκριση για το πρότυπο εκπαιδευτικό – ενταξιακό πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά», ήταν η τιμητική του παρουσίαση σε ειδική εκδήλωση, το μεσημέρι της Τρίτης 18/10/2016, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Ευρωβουλευτή κ. Νικόλαου Ανδρουλάκη, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Επικεφαλής της ομάδας συντελεστών του προγράμματος Ρομά, η οποία μετέβη στην Βελγική πρωτεύουσα για τις ανάγκες της παρουσίασης, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, τον οποίο συνόδευσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Αυγουστάκης, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου και Διευθυντής του Προγράμματος Ρομά κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης, η εκπαιδευτικός και μέλος της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος κα Λευκή Τσαντήλα, ενώ τον Όμιλο Εταιρειών των Ελληνικών Πετρελαίων, που αποτελούν τον μεγάλο χορηγό του προγράμματος, εκπροσώπησε η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου κα Ράνια Σουλάκη.

unnamed-1

Την εκδήλωση, που έλαβε χώρα σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, άνοιξε ως οικοδεσπότης ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το σημαντικότατο έργο του Σεβασμιωτάτου και της Μητρόπολης Ιλίου.
Στην συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά από τους ομιλητές στην μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία της δράσης αυτής, στους στόχους, την φιλοσοφία, καθώς και τις προοπτικές εξέλιξής της, μέσα από τον εμπλουτισμό και τον εκσυγχρονισμό της, ώστε να συμβαδίζει απόλυτα με τις απαιτήσεις της εποχής και τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των Ρομά μαθητών Δημοτικού και των οικογενειών τους. Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να στηρίξει έμπρακτα την εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των νέων Τσιγγάνων και στο ευρύτερο όφελος των τοπικών κοινωνιών από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που ενισχύσουν την παιδεία και καλυτερεύουν την συνύπαρξη των κατοίκων.

unnamed-2

Με τη σειρά του ο Διευθυντής του προγράμματος κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της δομής και περιέγραψε λεπτομερώς την πορεία της από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας τα όσα ευεργετικά έχει προσφέρει το πρόγραμμα αυτό στους Έλληνες Τσιγγάνους της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας και στο εκπαιδευτικό σύστημα ως αρωγός. Τέλος, εκ μέρους του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων η κα Ράνια Σουλάκη μίλησε για τη δημιουργία συνεργειών και ίσων ευκαιριών στην κοινωνία, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και έδωσε έμφαση στους λόγους που τα Ελληνικά Πετρέλαια στηρίζουν την τόσο αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία της Ι.Μ. Ιλίου.

unnamed-15

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους και σύντομη συζήτηση μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των στελεχών του προγράμματος, ενώ προβλήθηκε και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κ. Νικόλαος Ανδρουλάκης, κα Σοφία Σακοράφα, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης, κ. Γεώργιος Γραμματικάκης, κα Εύα Καϊλή, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Δημήτριος Παπαδάκης, εκπρόσωποι των Ελλήνων Ευρωβουλευτών κ. Γεωργίου Κίρτσου και κ. Μιλτιάδη Κύρκου, καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

TOP NEWS