«Πατριωτισμός – Εθνικισμός». Κατηχητική ομιλία στη Μητρόπολη Κορίνθου

  • Dogma

Ο Πατριωτισμός συνίσταται στην αγνή αγάπη για την Πατρίδα σε αντίθεση με τον Εθνικισμό, που καλλιεργεί το θρησκευτικό ή πολιτισμικό μίσος για τα άλλα Έθνη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές, στην Κροκίδειο αίθουσα, στην Κόρινθο, η τρίτη κατά σειρά Κατηχητική ομιλία, εξ αυτών που αφορούν στον καταρτισμό του πληρώματος της Εκκλησίας της Κορίνθου με τον τίτλο «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού», με ομιλητή τον Θεολόγο – Ιστορικό, Καθηγητή των εκπαιδευτηρίων Homo-educandus, κ. Λάμπρο Ψωμά, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πατριωτισμός – Εθνικισμός».
Ο κ. Λάμπρος Ψωμάς, με την εμπεριστατωμένη εισήγησή του, έδωσε τον ορισμό της έννοιας του Εθνικισμού, λαμβάνοντας αφορμή από το Βουλγαρικό Σχίσμα και την Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως του 1872, που καταδίκασε τον θρησκευτικό Εθνικισμό και ο οποίος για την Εκκλησία αγγίζει τα όρια της αίρεσης. Ο Πατριωτισμός συνίσταται στην αγνή αγάπη για την Πατρίδα σε αντίθεση με τον Εθνικισμό, που καλλιεργεί το θρησκευτικό ή πολιτισμικό μίσος για τα άλλα Έθνη.

Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τόνισε ο ομιλητής, ξεπερνιούνται οι γλωσσικές, Εθνικές και λοιπές διαφορές, αφού όλοι οι πιστοί, ανεξαρτήτως Εθνικής καταγωγής, ενούμεθα στο Σώμα του Χριστού. Αν και ανήκουμε σε διάφορα Έθνη και μιλάμε άλλες γλώσσες, δεν μπορούμε να υπάρχουμε διαφορετικά αφού όλοι είμαστε παιδιά του Χριστού και συγκληρονόμοι της Βασιλείας Του.
Στον εποικοδομητικό διάλογο, που ακολούθησε, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή και έκλεισε την επιτυχημένη αυτή Κατηχητική σύναξη με την διαπίστωση, ότι η Εκκλησία δεν είναι ένα Εθνικό μας χαρακτηριστικό, όπως η γλώσσα, ο πολιτισμός μας ή ο,τιδήποτε άλλο αλλά είναι η μεγάλη κιβωτός, το Σώμα του Χριστού, πού αγκαλιάζει όλο τον κόσμο χωρίς εξαίρεση.

TOP NEWS