Πιτσιρικάδες που έπαιζαν βρήκαν ασύλητο βυζαντινό τάφο στο Ζαγόρι

  • Dogma
τάφο

Έναν ασύλητο τάφο στο Σκαμνέλι Ζαγορίου ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων τοποθετείται στα Βυζαντινά χρόνια, εντόπισε ομάδα νεαρών.

Έναν ασύλητο τάφο στο Σκαμνέλι Ζαγορίου ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων τοποθετείται στα Βυζαντινά χρόνια, εντόπισε ομάδα νεαρών,  δίπλα από ένα γήπεδο μπάσκετ.

Η περιοχή γύρω από το γήπεδο, λόγω των βροχοπτώσεων και των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα, έχει υποστεί διάβρωση και κατολισθήσεις με αποτέλεσμα η υποχώρηση τους εδάφους να αποκαλύψει τον αρχαίο τάφο.

Οι νεαροί που έπαιζαν μπάσκετ, είδαν σε πολύ μικρή απόσταση από το γήπεδο μία μεγάλη πέτρινη πλάκα, όπως λέει ο 18 χρονος φοιτητής Νίκος Τσουμάνης και η περιέργεια τους οδήγησε να την σηκώσουν.

Tα παιδιά δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς κατάλαβαν ότι πρόκειται για ασύλητο μνημείο όπου εκτός από τα οστά υπήρχαν μέσα κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια και βραχιόλια, καθώς και άλλα κτερίσματα.

Οι νεαροί ενημέρωσαν αμέσως το αστυνομικό τμήμα των Κήπων Ζαγορίου, ενώ στη συνέχεια έφτασε κλιμάκιο αρχαιολόγων, οι οποίοι και τον σφράγισαν.

Το Σκαμνέλι είναι χωριό του κεντρικού Ζαγορίου, βρίσκεται 54 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο στις παρυφές της Τύμφης, δίπλα στην τοποθεσία «Γυφτόκαμπος».

Η περιοχή κατοικούνταν από την προϊστορική περίοδο, σε αυτό μαρτυρούν και τα αρχαία (λεγόμενα πελασγικά) τείχη που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Σκαμνέλι. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς, ως αποτέλεσμα σήμερα να έχει χάσει μέρος της παραδοσιακής του εικόνας. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά παλιά αρχοντικά, λιθόκτιστα μονοπάτια και πλατείες. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων κτισμένος το 1793, δεσπόζει στην κεντρική πλατεία (μεσοχώρι).

TOP NEWS