Πραγματοποιήθηκε η Γ’ Ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών

  • Dogma

Πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη επιστημονική ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών, στο πλαίσιο του εορτασμού των εν Λαρίση Αγίων, που διοργάνωσε η μητρόπολη Λάρισας στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης. Κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν η υμνολογία προς τιμήν των αγίων της μητρόπολης Λάρισας.

Dogma Newsdesk

Πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη επιστημονική ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών, στο πλαίσιο του εορτασμού των εν Λαρίση Αγίων, που διοργάνωσε η μητρόπολη Λάρισας στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης.

Κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν η υμνολογία προς τιμήν των αγίων της μητρόπολης Λάρισας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Βασιλείου Κατσαρού, ομότιμου καθηγητή της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα «Ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος και η παρουσία του στη ‘’Θετταλια’’».

Ο κ. Κατσαρός αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ιωσήφ του Υμνογράφου στη Λάρισα. Ο Ιωσήφ προσκύνησε το λείψανο του αγίου Αχιλλίου και, στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη συνέθεσε τους δύο ασματικούς κανόνες προς τιμήν του αγίου. Οι δύο αυτοί κανόνες αποτελούν τα αρχαιότερα κείμενα, μαζί με το βίο του αγίου, για τη ζωή και τη δράση του αγίου Αχιλλίου.

Ο δεύτερος ομιλητής κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, φιλόλογος- Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ. ανέπτυξε το θέμα «Ο αρχικός κανόνας του αγίου Νικολάου του εν Βουναίνη. Συμβολή στην μελέτη του».

Ο ομιλητής παρουσίασε το βίο του στρατιωτικού αγίου της Λάρισας μέσα από τον αρχικό Κανόνα που γράφηκε προς τιμήν του, στις αρχές του 10ου αι.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Μιχαήλ Τρίτου, τ. κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής και καθηγητή στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α. Π. Θ. με θέμα: «Ο ιερομάρτυς και ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός στην υμνολογία της Εκκλησίας».

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τη γέννησή του, συνδέεται με τη Λάρισα, αφού κήρυξε στην πόλη και στη γύρω περιοχή της, κατά τη δεύτερη ιεραποστολική περιοδεία του.

Η εισήγηση του κ. Μιχαήλ Τρίτου αναφερόταν στο πως είδε η υμνολογία της Εκκλησίας τη ζωή και το μαρτύριο του Κοσμά του Αιτωλού.

Τις εισηγήσεις της ημερίδας έκλεισε ο μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ μιλώντας για το θέμα: «Οι άγιοι της Μητροπόλεως Λαρίσης».

Ο κ. Ιωήλ υπήρξε ο συντάκτης της Ακολουθίας των εν Λαρίση αγίων, που ψάλλεται κατά την ημέρα του εορτασμού τους.
Ο μητροπολίτης Εδέσσης αναφέρθηκε στους αγίους ως πρότυπα χριστιανικού ήθους και ενάρετης ζωής.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, η χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι», με χοράρχη τον κ. Θεοδόση Διαμαντή, απέδωσε ύμνους από την υμνολογία των εν Λαρίση αγίων.

Κατά το κλείσιμο της ημερίδας, ο μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους οι άγιοι της Λάρισας να τους ενδυναμώνουν, «ειδικά στις δύσκολες αυτές μέρες για την πατρίδα μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά .

ΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑΡΙΣΑΪΚΩΝ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑΡΙΣΑΪΚΩΝ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑΡΙΣΑΪΚΩΝ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

TOP NEWS