Πρώτη εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Τρίπολη

  • Dogma
προηγιασμένη θεία λειτουργία

Την Τετάρτη 16η Μαρτίου 2016 τελέσθηκε η πρώτη εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτική Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, παρουσία Ιερέων της πόλης, ευλαβών ενοριτών και Τριπολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν τόσο στη Θεία Λειτουργία, όσο και στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ντούλιας, καθώς απουσίαζε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο οποίος λόγω ανειλημμένων συνοδικών υποχρεώσεων, βρισκόταν στην Αθήνα.

προηγιασμένη θεία λειτουργία

Οι επόμενες εσπερινές Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, οι οποίες θα τελεστούν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο  στην Τρίπολη είναι οι ακόλουθες:

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στον Ι. Ναό Αγ. Αικατερίνης Τριπόλεως και ώρα 7 μ.μ.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, στον Ι. Ναό Παμ. Ταξιαρχών Τριπόλεως και ώρα 7 μ.μ.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, στον Ι. Ναό Αγίας Βαρβάρας Τριπόλεως και ώρα 7 μ.μ.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, στον Ι. Ναό Αγίου Ραφαήλ Τριπόλεως και ώρα 7 μ.μ.

Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Επειδή η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι κατεξοχήν περίοδος πένθιμος, και ο πανηγυρικός χαρακτήρας της Θείας Εὐχαριστίας δεν συμφωνεί με τον πένθιμο χαρακτήρα της περιόδου αυτής, η Εκκλησία όρισε η Θεία Λειτουργία να τελείται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακέ της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με εξαίρεση την εορτή του Ευγγελισμού της Θεοτόκου, ενά εορτάζει από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Τις υπόλοιπες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελείται η Θεία Λειτουργία των  Προηγιασμένων Θείων Δώρων.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, το οποίο ορίζει ότι καλό είναι οι  Χριστιανοί να μεταλαμβάνουν συχνά, και κατά την εντολή του Ιησού Χριστού, «ὁ τρώγων μου τήν σάρκα καί πίνων μου τό αἷμα ἐν ἐμοί μένει, κἀγώ ἐν αὐτῷ», ετοιμασμένοι πάντοτε, κάνοντας νηστεία σύμφωνα με τις δυνατότητες εκάστου, αλλά και σε  συνδυασμό με το μέγα Μυστήριο της Εξομολογήσεως και την ευλογία του  Πνευματικού, η Εκκλησία προχώρησε στην τέλεση της Προηγιασμένης Θείας  Λειτουργίας κατά τή Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

 

TOP NEWS