Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού απο την Ι.Μ Ρόδου

  • Dogma

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει ήδη από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Έχουν υποβληθεί συγκεκριμένα προτάσεις για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο θρησκευτικών μουσείων, όπως δήλωσε χθες ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει ήδη από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.
Έχουν υποβληθεί συγκεκριμένα προτάσεις για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο θρησκευτικών μουσείων, όπως δήλωσε χθες ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

«Έχουμε ένα πλούτο και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε. Στα πλαίσια της ανάδειξης της Ρόδου εντάσσεται η δημιουργία ενός μεγάλου Μουσείου στην περιοχή «Χουρμαλί». Έχουν εκπονηθεί ήδη οι μελέτες και θα πρέπει σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του μεγάλου έργου.

Παράλληλα επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός δικτύου θεματικών μουσείων. Στα σχέδια μας είναι να κατασκευαστούν μουσεία στην Παναγιά Τσαμπίκα, στη Λίνδο, στην Υψενή, στο Θάρρι, στον Ασκληπειό, στην Παναγιά στο Σκιάδι, στον Άγιο Φιλήμωνα, στην Παναγιά στην Κρεμαστή και στη Φιλέρημο.

Επιλέξαμε τα πιο σημαντικά σημεία της Ρόδου για τη δημιουργία των συγκεκριμένων δομών», δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχει δημιουργηθεί μουσείο στην Παναγιά Τσαμπίκα.

«Σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του μουσείου στη Λίνδο. Πριν λίγες ημέρες υπογράφηκαν οι συμβάσεις και θα ξεκινήσει η κατασκευή του μουσείου στο Θάρρι. Προχωράμε σιγά σιγά. Το κάθε μουσείο θα έχει ένα θέμα. Για παράδειγμα το μουσείο της Λίνδου έχει ως αντικείμενο τους καραβοκύρηδες και τη θρησκευτική παράδοση. Το μουσείο στην Παναγιά Τσαμπίκα σχετίζεται με τις λαϊκές παραδόσεις.

Εκεί φυλάσσονται και αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας που είχε στην κατοχή της η Μονή της Παναγιάς Τσαμπίκας.Στο κεντρικό μουσείο της Ρόδου επίσης θα εκτίθενται αντικείμενα σημαντικής αξίας», δήλωσε ο κ. Κύριλλος και πρόσθεσε πως τα χρήματα για τη δημιουργία των θεματικών μουσείων προήλθαν από προγράμματα της ΑΝΔΩ.

«Η κατασκευή του μεγάλου μουσείου θα πρέπει να γίνει με πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της Ρόδου που προσελκύουν τουρίστες. Είναι ανάγκη να επισκευαστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

Με την ενεργοποίηση της επιτροπής θρησκευτικού τουρισμού θα πρέπει να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα προβληθεί ο πλούτος που διαθέτουμε», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ρόδου.

Με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου έχει δημιουργηθεί ήδη ένα μικρό βιβλίο που περιλαμβάνει τους θρησκευτικούς προορισμούς της Ρόδου. Έχει γραφεί στα ελληνικά, ενώ θα μεταφραστεί στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα.

Στο διάστημα από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί από το Δίκτυο του Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Ὑγείας και την Ιερά Μητρόπολη στη Ρόδο συνέδριο με θέμα το τραύμα.
«Είναι το τρίτο κατά σειρά συνέδριο που διοργανώνεται στη Ρόδο.

Θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του 250 άτομα εκπρόσωποι όλων των Μητροπόλεων της χώρας και όχι μόνο. Το βασικό θέμα του συνεδρίου είναι το ψυχικό και σωματικό τραύμα. Είναι μια σημαντική διοργάνωση», δήλωσε ο Μητροπολιτης Ρόδου.

Το « 1ο Διεθνές Συνέδριο του Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Ὑγείας» πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο , μεταξύ της 8ης και της 12ηςὈκτωβρίου 2008. Ἀσχολήθηκε με θέματα πού σχετίζονται με την έννοια τῆς ποιμαντικής και με την διακονία τού ἀρρώστου πού περιθάλπεται, κυρίως, σε νοσηλευτικούς χώρους.
Σε αυτό έλαβαν μέρος 170 σύνεδροι.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε πάλι στη Ρόδο μεταξύ της 12ης και της 16ηςὈκτωβρίου 2011. Το θέμα του συνεδρίου ἦταν «Ἡ Προ των Πυλών τοῦ Θανάτου Μέριμνα».

Ασχολήθηκε με τον θάνατο ἀπό ἰατρικῆς, θεολογικής, φιλοσοφικής, ψυχολογικής και ποιμαντικής πλευράς, με ἰδιαίτερη έμφαση στην ανακουφιστική μέριμνα (palliative care) και στην ἰατρική, ψυχολογική και πνευματική φροντίδα πού προσφέρεται σε αυτούς πού πάσχουν ἀπό ἀνίατες ἀσθένειες και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Σε αυτό το συνέδριο, έλαβαν μέρος 200 άτομα.

Τον Απρίλιο του 2015 θα γίνει στη Ρόδο συνάντηση που εντάσσεται στα πλαίσια του Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Λουθηρανικής Εκκλησίας.

Επισημαίνεται πως εν όψει της σύγκλησης το 2015, της 16ης Ολομέλειας του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, η Μικτή Προπαρασκευαστική Επιτροπή συνήλθε μεταξύ 8 και 13 Μαΐου στο Ταλλίν της Εσθονίας με θέμα τα λειτουργικά κείμενα των Ορθοδόξων και των Λουθηρανών περί του μυστηρίου της χειροτονίας και το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών.

Την συνάντηση φιλοξένησε η Λουθηρανική πλευρά με την οργανωτική συνδρομή της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Εσθονίας και διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Ρωμαιοκαθολικής Μονής Brigettine της Pirita.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στη υποδοχή των Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στις 2 Αυγούστου, στη Ρόδο.

«Ο κόσμος μας ζητά να φέρνουμε λείψανα των Αγίων για να λάβει την ευλογία τους. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις ενέργειες αυτές», δήλωσε ο κ. Κύριλλος.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

TOP NEWS