Σε καλό κλίμα η συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας

  • Dogma
εκκλησίας

Σε πολύ καλό κλίμα συνεδρίασε σήμερα η επιτροπή Εκκλησίας – Πολιτείας, όπως τονίστηκε τόσο από τους εκπρόσωπους της Εκκλησίας, όσο και από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Την αίσθηση ότι θα υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας θέλησαν να μεταφέρουν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης μετά την σύσκεψη που είχαν ως ειδική επιτροπή για θέματα που αφορούν τις δύο μεριές. Δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να επηρέασε το κλίμα της σημερινής σύσκεψης η είδηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει κάποια στιγμή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενδεχομένως, όμως να συνέβαλε και αυτό με κάποιον τρόπο.

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÐÏËÉÔÅÉÁÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÕÐÏ ÔÇÍ ÐÑÏÅÄÑÅÉÁ ÔÑÏÕ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Η «Επιτροπή για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», όπως είναι το πλήρες όνομά της, συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και με τη συμμετοχή εκ μέρους της Πολιτείας της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης και ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κυδωνίας Δαμασκηνός.

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÐÏËÉÔÅÉÁÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÕÐÏ ÔÇÍ ÐÑÏÅÄÑÅÉÁ ÔÑÏÕ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν το καθεστώς λειτουργίας των Κοιμητηριακών Ναών, η κράτηση ποσοστού 50% επί των ακαθαρίστων εσόδων των πρώην Παρεκκλησίων του Ταμείου Ασφάλισης Κληρικών Ελλάδος (ΤΑΚΕ) και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τους εκπροσώπους της ιεραρχίας για ζητήματα όπως είναι η αναμόρφωση και η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, καθώς και ζητήματα των κοιμητηρίων, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην ουσία το ασφαλιστικό καθεστώς του εφημεριακού κλήρου», τόνισε ο υπουργός Παιδείας μετά το πέρας της συνεδρίασης. «Όπως πάντα στις συναντήσεις μας, υπάρχει καλή διάθεση στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Και θα τα επιλύσουμε σύντομα» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÐÏËÉÔÅÉÁÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÕÐÏ ÔÇÍ ÐÑÏÅÄÑÅÉÁ ÔÑÏÕ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός σημείωσε ότι «και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Πολιτεία και παλαιότερα και τώρα. Πράγματι βρήκαμε κατανόηση, κάναμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και πιστεύω ότι τα προβλήματα θα τα λύσουμε ειρηνικά και φιλικά μαζί».

TOP NEWS