Σε συνέδριο για την κοινωνική εργασία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

  • Dogma

«Η κοινωνική πρόνοια σε κρίση, προκλήσεις και προοπτικές για την κοινωνική εργασία» είναι το θέμα του πρώτου Μετεκπαιδευτικού Επιστημονικού Συμποσίου Κοινωνικής Εργασίας που ξεκίνησε σήμερα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Αθηνών.

Dogma Newsdesk

«Η κοινωνική πρόνοια σε κρίση, προκλήσεις και προοπτικές για την κοινωνική εργασία» είναι το θέμα του πρώτου Μετεκπαιδευτικού Επιστημονικού Συμποσίου Κοινωνικής Εργασίας που ξεκίνησε σήμερα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Αθηνών.

Η διημερίδα συνδιοργανώνεται από το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας και τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ευχαριστημένος για την παρουσία του σε ένα σημαντικό γεγονός, όπως χαρακτήρισε το συγκεκριμένο συμπόσιο. «Ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται πολύ τόλμη, παρρησία και υπευθυνότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών πρότεινε μία μελλοντική συνάντηση ή ενημέρωση στα θέματα και τις αποφάσεις του συμποσίου καθώς και να τεθεί μία μεγάλη ενότητα με κεντρικό θέμα «Κοινωνική πρόνοια και Εκκλησία», με τρεις κατηγορίες. Πρώτον τι έγινε στο παρελθόν, δεύτερον τι γίνεται σήμερα σε αυτήν τη μεγάλη κρίση και τρίτον ποια είναι η προοπτική του θέματος.

«Το τι έγινε στο παρελθόν είναι ιστορία, αλλά μας χρειάζεται, το τι γίνεται σήμερα είναι συγκλονισμός», είπε ο κ. Ιερώνυμος εξηγώντας πως χιλιάδες άτομα σιτίζονται καθημερινά μόνο στην Αθήνα.

Ο κ. Ιερώνυμος συμπλήρωσε ότι «το πιο σπουδαίο είναι πως η βοήθεια αυτή δεν προέρχεται από χρήματα της Εκκλησίας, γιατί η Εκκλησία, παρόλα αυτά που λέγονται, δεν έχει χρήματα για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα. Είναι χρήματα και δύναμη του λαού».

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην μέριμνα της Αρχιεπισκοπής για το άσυλο ανιάτων, αλλά και στα συσσίτια και στους χιλιάδες ανθρώπους που στηρίζονται καθημερινά.

«Ένα συμπόσιο σαν το δικό σας δεν μπορεί να σταθεί μακριά από αυτά τα πράγματα. Τότε θα είναι θεωρία, δεν θα είναι πράξεις. Και σήμερα χρειαζόμαστε πράξεις. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν ανάγκες και οι ανάγκες αντιμετωπίζονται ερασιτεχνικά. Πολλά έργα, κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή παιδιά που πάσχουν από διάφορες αρρώστιες περιμένουν. Το συμπόσιο σας είναι πολύ σπουδαίο, αλλά αισθάνομαι άσχημα που δε μας ζητήθηκε έστω να σας δώσουμε στοιχεία, γιατί η Εκκλησία είναι μία μεγάλη πηγή και είναι λυπηρό να βρίσκεται στο άκρο, όχι γιατί δεν εργάζεται και με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα απέδιδε πολύ περισσότερο αν όλοι συνεργαζόμασταν», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος.

Στο πρόγραμμα της διημερίδας, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα, θα συζητηθούν θέματα όπως η εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία, η κοινωνική προστασία στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, η κοινωνική εργασία στην κρίση, αλλά και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Βασικά ζητήματα στο πρόγραμμα θα είναι και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και οι εξαρτήσεις ως απόρροια της κρίσης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

TOP NEWS